Тръмп: Моя е заслугата НАТО да бъде силна организация

Доналд Тръмп заяви днес, че е негова заслугата НАТО да бъде силна организация и обрисува срещата си със съюзниците от алианса в позитивна светлина, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и АП.

Президентът на САЩ написа в "Туитър", че Организацията на Северноатлантическия договор сега е по-добре финансирана "само благодарение на мен". В същия текст той пише по повод срещата на върха в Брюксел, че е имал "страхотна среща с НАТО". По думите му "НАТО беше слаба, но сега отново е силна (лошо за Русия)". Тръмп се оплаква, че медиите постоянно повтарят, че се държи грубо с чуждестранните лидери, но "никога не споменават парите!". Доналд Тръмп твърди още, че срещата му с руския президент Владимир Путин е била "още по-добра" от срещата му с НАТО.

В САЩ Тръмп бе критикуван и от демократи, и от републиканци за това, че в Хелзинки не критикува публично Путин за руската намеса в изборите в САЩ и за това, че се усъмни в заключенията на американската разузнавателна общност, че намеса и имало. Даже коментаторите от "Фокс нюз" - предпочитаната от Тръмп телевизия - бяха недоволни от поведението му на срещата с Путин.