Сделка между Тръмп и Путин би се превърнала в кошмар за Европа

На Стария континент нарастват опасенията от договаряне между американския президент Доналд Тръмп и Владимир Путин

Тръмп и Путин

Тръмп и Путин

Павел Локшин,  Die Welt

Това, че Тръмп иска да се срещне с Путин е отдавна известно. Подготовката за среща между двамата започна още през март, след преизбирането на Путин за президент и поздравленията от Тръмп, с които той избърза напук на своите съветници. Именно тогава Тръмп покани Путин във Вашингтон, но той, очевидно предпочита среща на неутрална територия.

Да не забравяме и, че на срещата на G7 в Канада Тръмп поиска, навярно отново без да е съгласувано със съветниците му, Русия да бъде върната в "голямата седморка". След предизвикалата нееднозначни оценки среща с Ким Чен Ун изглежда Тръмп окончателно е повярвал в силата на личните си дипломатически качества и сега иска да ги провери и върху Путин.

Това безпокои преди всичко Европа

 Като се имат предвид сегашните отношения между Москва и Вашингтон, а също така и разследването за предполагаема руска намеса в хода на президентските избори на САЩ, неочаквани отстъпки на Путин са малко вероятни.

Но с Тръмп нищо не трябва да се изключва.

Сценарий, при който Тръмп и Путин, заобикаляйки европейците, сключват сделка е кошмарен. Например, за излизането на САЩ от войсковите учения по източните граници на Алианса. В разговора с Тръмп Путин може да "натиска" за това, че американското участие в маневрите в Източна Европа е рисковано от гледна точка на политиката за сигурност. В отговор Москва може да предложи да се откаже от военни учения по западните си граници.

Ако изведнъж Тръмп се съгласи на такава сделка, той ще може да се представи в ролята на мощен преговарящ, носещ мир в Европа - човекът, който е способен да сключи сделка с хитрия, внушаващ страх Путин. 

Такова решение би отслабило НАТО като поставя под въпрос неговите основополагащи принципи.

Полша и Балтийските страни, които разчитат на американска помощ на фона на агресивната политика на Русия ще бъдат още по-обезпокоени, да не говорим за Украйна, При това настъпателният потенциал на Русия няма да отслабне. 

Путин може да обещае на Тръмп, в замяна на отмяна или поне смекчаване на санкциите, да намали напрежението в Източна Украйна. Тогава под натиск ще се окажат и европейците, чиито санкции също ще бъдат поставени под въпрос. 

За успеха на Путин е нужно да демонстрира значително по-малко от Тръмп. На него не са му нужни мними резултати. Сама по себе си срещата с най-влиятелният политик в света ще стане за Путин огромно

 имиджово постижение

Какво мисли самият Тръмп за целите на Путин, гадае дори най-близкият му кръг. 

Говори се, че в хода на срещата на G7 в Канада той е заявил пред държавните глави на оставалите държави, че Крим е руски, тъй като там говорят на руски. Слуховете твърдят и, че той е изразил неразбиране защо G7 подкрепя Украйна, след като става дума за "една от най-корумпираните страни в света".

Путин би могъл да използва срещата с Тръмп като възможност да се "покаже европеец", своего рода "анти-тръмп" по такива теми като ядрената сделка с Иран, Парижкото споразумение за климата или "Северен поток-2", с надежда на отстъпки по въпроса за санкциите. 

И на фона на разногласията между Тръмп и ЕС такава тактика може да сработи.

Превод: Faktor.bg