САЩ и НАСА привикаха шефа на "Роскосмос"

Щатите свалят забраната за пътуване в страната им на бившия вицепремиер

Дмитрий Рогозин

Дмитрий Рогозин

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп временно ще отмени санкциите срещу генералния директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, съобщи началникът на НАСА Джим Брайънщайн пред ТАСС. Във Вашингтон въведоха ограничителни мерки срещу Рогозин през 2014 г., когато той беше заместник министър-председател.

Брайънщайн заяви, че санкциите се премахват, за да може ръководителят на руската държавна корпорация да може да посети Съединените щати и да се срещне с американски колеги, а освен това той иска и лична среща в близко бъдеще", добави директорът на НАСА.

Според РИА Новости, пресслужбата на Роскосмос е потвърдила информацията за отменената забрана Рогозин да пътува в САЩ. Корпорацията отбеляза, че все още не е получила никакви документи относно отмяната на санкциите от генералния директор. В началото на октомври Брайънщайн посети Русия, където говори в Московския държавен университет и посети космодрума Байконур. По време на визитата той се среща с Рогозин.

Преди назначаването на Рогозин за ръководител на "Роскосмос", беше заместник министър-председател. В тази позиция той контролира държавния ред и военно-промишления комплекс. През 2014 г., като управител на Кремъл в Приднестровието, Рогозин отлетя в Молдова, но властите на Румъния и Украйна затвориха въздушното пространство за самолета му. След това той написа в Twitter, че следващия път ще лети с Ту-160, стратегически ракетен превозвач.