САЩ ще ударят руските олигарси със сума между 1 и 2 трилиона долара

Това заяви в интервю за "Комсомолска правда" Юрий Крупнов, висш руски чиновник

На 2 февруари следващата година САЩ ще стартират публично демонстративна експроприация на експроприаторите, както казваше самият Ленин. Ще се случи това, което стана за 48 часа с 30-те милиарда долара на Муамар Кадафи и свитата му.

Ще бъдат запорирани или по-скоро направо конфискувани несметните богатствата на руските олигарси, които са  ограбени и изнесени от претъпканата с природни богатства, но мизерстваща  заради гигантски кражби страна. Това ще стане по-малко от два месеца преди президентските избори в Русия. 

Сумата е повече от грандиозна, касае се за пари и недвижими имоти на стойност между 1 и 2 трилиона долара, според различните оценки. Това заяви за "Комсомолска правда" политическият анализатор и  Юрий Крупнов, който е и държавен съветник на Руската федерация. Той лично се е обадил в редакцията , за да коментира нашумели публикации по темата.

Крупнов припомня, че на 2 август тази година американският президент Доналд Тръмп подписа закон, озагламен:  "За противодействие на противниците на САЩ чрез санкции". Според текстовете му държавният секретар, министерството на финансите, службата за национално разузнаване са длъжни в срок от 180 дни да представят на Конгреса доклад за най-крупните руски бизнесмени, свързани с Кремъл и лично с Владимир Путин, като посочат размерите и източниците на техните доходи. Трябва да посочат също  активите  на техните роднини, контактите им с чуждестранни компании. Срокът за представяне на доклада изтича на 2 февруари,  като той  е публичен и на минутката ще бъде публикуван в медиите, смята Крупнов.

"Неговото публикуване ще даде сигнал  за  "лов на пусия" на скритите в офшорки капитали на т.нар. "нови руснаци". Всичко е просто и ясно. В съответствие със закона. Иначе защо да се готви доклад?", пита той.

Тръмп няма да може да противодейства, дори да иска. Конгресът бдително следи действията на президента. Неслучайно в края на септември  републиканецът Джон Маккейн и демократът Бен Кардин публично се обърнаха към  президентап с искане реализирането на новите санкции да започне с пълна сила.