Радио "Свобода": С какво се занимават в Русия офицерите от ГРУ, обвинени в намеса в изборите в САЩ

Девет от общо 12 руски агенти от военното разузнаване, обвинени в на в американските прездинтски избори, са от войскова част 26165. В съветско време тази част се е занимавала с дешифровка и криптоанализ на прихванати съобщения за 6-то упрпавление на ГРУ, показва разследване на журналисти от Радио "Свобода". Сега, по информация на медията, продължава да се занимава със съвременни компютърни технологии.

Подписът на командира Виктор Борисович Нетикшо, първият в списъка с обвинените, стои под договора за сътрудничество с редица московски математически гимназии.

"Цел на сътрудничеството е подготовка на обучаемите за постъпване в Института по криптография и информатика към Академията на Федералната служ/а за сигурност (бившето КГБ-бел. ред.) и в целевите войскови части", пише в договора подписан от Нетикшо.

В понеделник, договорите бяха достъпни във формат PDF в Гугъл. От вторник сутринта сайтът на Департамента по образованието на Москва mskobr.ru, вече не работи.

Предшественикът на Нетикшо на поста командир на специалната част Сергей Гизунов е в американския санкционен списък заради намеса в американските президентски избори. В момента Гизунов е заместник-началник на Главното управление на Генералния щаб на Русия (ГРУ), а военната част 26165 се ръководи от полковник Дмитрий Михайлов.

Друг от обвиняемите Георгий Петрович Рошку през 2017 година беше посочен от разследване на The Insider като причастен към хакването на електронната поща на френския президент Еманюел Макрон.

От "списъка на 12-те" м открити източници може да се намери информация за още един офицер от ГРУ - Дмитрий Сергеевич Бадин. Според американските следователи той също служи в 26165 част и е помощник на Борис Антонов, шеф на подразделението, което се занимава с проникването в копютрите на Демократическата партия. Смята се, че Бадин и Антонов са контролирали работата на организираната престъпна група.

Превод: Faktor.bg