Путин възражда безумието на Сталин

Всеки тиранин си търси "достоен" предшественик, с когото чувства ментална близост

Големите руски тирани

Големите руски тирани

Игорь Ейдман

По времето на Сталин беше създаден култ към Иван Грозни. По времето на Путин беше възроден култа към Сталин. Всеки тиранин си търси "достоен" предшественик, с когото чувства ментална близост. За Сталин това е бил Иван, за Путин – Сталин. 
Какво ги обединява? 
Навярно преди всичко това, че те са "братя" в безумието си, в манията за преследване, в конспирологичното съзнание. 

Иван паталогически се е страхувал от болярски бунтове. Сталин вярвал, че страната е пълна с шпиони и вредители, които буквално "бъкат" във всички органи на властта, армията, производството. 

Путин е убеден в съществуването на глобален американски заговор, в това, че зад всички негови (и на Русия) проблеми стоят 

заговорите на западните му противници

Сталин, като всички болни от мания за преследване измислял мними врагове и заплахи, а след това диктувал болните си бълнувания на НКВД-ешниците, като им давал директни указания да изтръгват признания от заподозрените. Ако ръководителите на НКВД не успявали да потвърдят фантазиите му, той ги наказвал жестоко. 

Маниаците винаги жестоко се обиждат на тези, които подлагат на съмнение бълнуваниците им.

Но при Путин целият управляващ елит и телевизиите транслrрат маниакалната му конспирология. Путинските чиновници (както и сталинските) рзбират, че ако не угаждат на болезнените фантазии на шефа си, няма дълго да останат в креслата си (смятам, че тези, които искрено вярват в тези глупости, не са толкова много).

Сталин, както и Путин, периодично е

 издавал лудостта си пред хората

на публични изказвания. Ще дам само един пример. Веднъж, през 1937 година кървавият диктатор приемал ударници от металургичната и минната промишленост. Погледнал ги втренчено и изведнъж му се сторило, че под маските на обожаващи своя вожд бачкатори надничат вълчите муцуни на агентите на поне три разведки. И директно им казал: "Даже не съм сигурен, че всички присъстващи, аз се извинявам, са от народа. Не съм сигурен, че сред вас, още веднъж се извинявам, има хора, които работят за съветската власт, а не разни застраховани на запад от някое разузнаване - японско, немско или полско".

Мисля, че ударниците са се подмокрили от страх.

Когато Путин обеща на наемниците си топло място в Рая в случай на ядрена война, предполагам, също им стана зле.

Превод: Faktor.bg