Порошенко: Признаването на Украинската църква е победа на доброто над злото, на светлината над мрака

Въпросът ще играе ключова роля на президентските избори в Украйна през март 2019 г.,

 Признаването на автокефалия на Украинската църква е ключово за предизборната кампания на Петро Порошенко, пише AFP.
Истанбулската вселенска патриаршия заяви в четвъртък, че е решила да признае независимостта на Украинската православна църква в ход, приветстван от Киев, но осъден като "катастрофален" в Москва.
Русия предупреди да не се допуска църквата в Украйна да прекъсне връзките си с Москва, като влиятелният ръководител на руската православна църква, патриарх Кирил, пътува до Истанбул по-рано тази година в опит да разубеди Вселенската патриаршия.
Въпросът ще играе ключова роля на президентските избори в Украйна през март 2019 г., като настоящият президент Петро Порошенко ще представи независимостта от руската православна църква, известна като автокефалия, като ключов предизборен успех в кампанията за неговото преизбиране, пише агенцията.
Порошенко бързо приветства решението на Патриаршията:
"Това е победа на доброто над злото, светлината над мрака", каза Порошенко в телевизионно обръщение, добавяйки, че Украйна чака това "историческо събитие" повече от 330 години.
Руската православна църква каза, че Вселенската патриаршията е взела "катастрофални" решения както за себе си, така и за световното Православие.
"Константинополската патриаршия прекоси червена линия", каза говорителят на руския православен патриарх Кирил Александър Волков в телевизионно изказване.
В първата си реакция киевският патриарх от непризнатата досега Киевска патриаршия Филарет каза, че решението от четвъртък ще позволи на страната му най-сетне да установи обединена църква в Украйна и обеща скоро да свика среща, за да се заеме с въпроса за обединението и да бъде избран нов патриарх.