Отпор на руския "Восток": Невиждана по мощ бойна армада на НАТО приближи сирийските брегове

Бойните кораба на Втора постоянна военноморска група на се приближиха до сирийските брегове. Това се вижда от мониторинговите данни на специализираните западни морски ресурси.

Сега в района на Източното Средиземноморие патрулират фрегатите на ВМС на Канада HMCS Ville de Quebeс, ВМС на Гърция Elli и ВМС на Холандия HNLMS De Ruyter. Този боен кораб е флагман на военноморската група на НАТО. Посочва се, че информацията за смяната на дислокацията е потвърдил и капитанът на холандския фрегат в своя микроблог. По-рано край бреговете на Сирия беше забелязана ударната атомна подводница от Кралския ВМФ на  Великобритания Talent, въоръжена с 10 крилати ракети "Томахоук".

Освен тях в същия район вече се намират три ракетни разрушителя от ВМС на САЩ — USS Carney, USS Ross и USS Winston S. Churchill, а също така флагманът на 6-и флота на САЩ USS Mount Whitney. В Източното Средиземноморие патрулират минимум три американски ударни атомни подводници клас "Лос Анджелис". Като цяло групировката на САЩ е въоръжена с 204 крилати ракети "Томахоук".

Същевременно вече бе съобщено, че руската групировка бойни кораби в Средиземно море достигна пика на своята мощ от началото на операцията срещу терористичните въоръжени формирования в Сирия. В състава ѝ сега влизат 10 кораба, сред които ракетния крайцер "Маршал Устинов" и корабът за борба с подводници "Североморск". Повечето от руските бойни кораби са въоръжени с крилати ракети "Калибър". Към бреговете на Сирия са се отправили и 2 руски подводници.