Москва не признава доклада "Макларън" за вината на Русия в допинг скандала

Докладът доведе до изключване на Русия от олимпийското движение

Президентът на Руския олимпийски комитет (РОК) Александър Жуков съобщи, че Русия отказва категорично да признае заключенията от доклада на комисията "Макларън", назначена от Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК), съобщава "Дневник". Докладът доведе до изключване на Русия от олимпийското движение и забрана за участие на руски спортисти под националния флаг на олимпиадите в Рио де Жанейро и Пьонгчанг.

След края на зимните олимпийски игри през миналия месец, МОК отмени санкцията на Русия, а от WADA поискаха официално признаване на доклада, за да възстановят правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

"Изпълнихме всички препоръки с изключение на две. Няма да признаем този доклад, защото той твърди, че употребата на допинг е системна и е финансирана от държавата. Това не е вярно, а на всичкото отгоре вторият доклад на комисията "Шмид" гласи, че такава система няма", каза Жуков.

Втората препоръка, която не е изпълнена от руска страна е даването на достъп до лабораторията в Москва. Жуков обясни, че и това няма д стане, докато не приключи разследването срещу бившият шеф на РУСАДА Григорий Родченков. В момента той се укрива в САЩ, след като стана ключов свидетел в делата срещу руски спортисти.

Преди два дни президентът на WADA сър Крейг Рийди се обяви против свалянето на руското наказание. Той обясни, че предпочита то да продължи по-дълго, за да се изясни и статутът на антидопинговата лаборатория в Москва.

Русия е обсъждала и бойкот на олимпийските игри, но в крайна сметка "здравият разум е надделял", уточни Жуков.

"Виждали сме в миналото какво се случва след бойкот на олимпийски игри, на практика една държава остава в изолация, а това не трябва да се случва. Аз никога не съм го обсъждал като опция и се радвам, че не се случи", добави президентът на Руския олимпийски комитет.