Молдовски опозиционери заявиха, че са били отровени дни преди изборите

Мая Санду и Андрей Настасе

Мая Санду и Андрей Настасе

Двама опозиционни лидери обвиниха правителството на Молдова, че ги е отровило с тежки метали. Това се е случило дни преди парламентарните избори в неделя, изходът от които може да тласне бившата съветска република в нова криза.

Мая Санду и Андрей Настасе, които са представители на румънското малцинство, обединиха сили в кампанията срещу управляващата Демократическа партия за изборите, като я обвиняват за ширещата се корупция. Двамата твърдят, че в кръвта им са открити следи от тежки метали.

„Завършихме курс на лечение, при който беше намалено съдържанието на тежки метали в кръвта ни. После нови анализи показаха, че те пак са се повишили. Докторите, с които говорихме, ни казаха, че това няма как да се случи без външна намеса. Подозренията растат особено заради отношението на правителството към онези, които то смята за опасни противници“, заяви Мая Санду, лидер на партия „Движение и солидарност“:

„Превърнахме се в мишени на злонамерени атаки от правителството, властите искат нашата смърт. Разбира се, не могат да го направят като в Русия – да ни застрелят на улицата. Но и това може да се случи скоро, ако не се отървем от тези бандити във властта. Сега ни посегнаха, като ни отровиха с тежки метали, мога да посоча един от тях – живак“, каза от своя страна Андрей Настасе, лидер на платформа „Достойнство и истина“:.

Изборите изправят една срещу друга прозападната Демократическа партия, която оглавява сегашното правителство на Молдова, и Социалистическата партия, която подкрепя по-близки връзки с Русия. Блокът „Сега“ на Настасе и Санду е опозиция на двете основни партии и подписа обещание да не влиза в коалиция с никоя от тях в случай на фрагментиран парламент. Социологическите анкети не дават мнозинство за нито една партия, което вещае месеци на тежки преговори или нови избори.