Македония иска екстрадирането на Груевски

Успоредно с това, в страната бяха отворени две процедури в МВР

Бившият македонски премиер Груевски поиска политическо убежище в унгарско представителство извън Македония, съобщиха вчера (четвъртък, 15.11) унгарските власти, които отхвърлиха каквото и да било участие в бягството му, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“, цитиран от "Фокус".
Изданието отбелязва, че шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан не разкри в коя страна Груевски е отправил искането и как е стигнал до Службата за имиграция и убежище в Будапеща, където е представил документи и говорил със служителите. Той заяви, че Унгария не е получила официално искане от Македония за екстрадирането на Груевски, но ако получи такава молба, тя ще бъде третирана в съответствие със законите.
В Македония пък се готви обемна документация с искане с за екстрадирането на Груевски, което според говорителя на правителството Миле Бошняковски, ще бъде изпратено на унгарските власти през следващите дни.
„Министерството на правосъдието събира цялата документация по делото от компетентните съдилища. Тя ще бъде преведена и предадена на унгарските власти, т.е. на Министерството на правосъдието на Унгария. В документацията ще бъде обяснено защо Никола Груевски трябва да бъде екстрадиран в Македония. Става дума за обширна документация около 400 страници, но независимо от броя на страниците, искането ще бъде официално представено до Унгария през тези дни“, заяви вчера Бошняковски на пресконференция.
Успоредно с това, в Македония бяха отворени две процедури в Министерството на вътрешните работи, за да се определи начинът, по който Груевски избяга от Македония. Отделът за вътрешен контрол провежда процедура за възможно участие на полицейски служители в бягството, а допълнително Управлението на вътрешните работи в Скопие определя начина на бягство, както и евентуално външни лица, които са му помогнали.
След поредицата неофициални съобщения в медиите около маршрута на движение на Груевски, Отдел граница и миграция при Албанската държавна полиция снощи съобщи, че бившият македонски премиер излязъл от Албания на 11 този месец в 19:11 часа през прохода Хан Хоти-Муричан на албанско-черногорската граница, като пътник в кола с регистрационни номера CD1013A, собственост на унгарското посолство в Тирана.
Албанската полиция, в чието изявление нямаше информация през кой ГКПП Груевски е влязъл на албанска територия, посочи и че в деня, когато Груевски е бил на територията на Албания не е съществувала никаква заповед за арест от Македония или Интерпол.
Последваха и съобщения от черногорскотро Министерство на вътрешните работи също с потвърждение, че Груевски е влязъл и излязъл от Черна гора на 11 този месец , както и че черногорската полиция в този случай "е действала изцяло според законовите процедури".
По-рано белградският вестник "Политика“ писа, че Груевски с фалшив паспорт през нощта е прекосил македонско-албанската граница и незаконно влязъл в Тирана, където е бил приет в унгарското посолство и с първия сутрешен полет на компания "Малев" е пристигнал директно в Будапеща.
Унгарското посолство в Тирана нито потвърди, нито отрече тази информация вчера. За столичната телевизия Top Channel от посолството кратко отговорили, че "не коментират процесите, които са в ход" изхождайки от факта, че молбата за убежище на Груевски се разглежда в Будапеща.
По-рано медиите съобщиха, че от прегледа на TIMS системата на граничните пунктове се е разбрало, че той не е влязъл на албанска територия през официален граничен пункт, което оставя отворена възможността да го е направил незаконно чрез зелен пояс, след което е отишъл в унгарското посолство в Тирана, където и е пуснал молба за убежище.
Във връзка с бягството на Груевски някои медии писаха, че Груевски е избягал в Унгария с български паспорт, вчера с опровержение излезе и българското Министерство на правосъдието заявявайки, че Груевски не е подавал документи за българско гражданство и не му е издаван български паспорт.
Груевски и неговото искане за политическо убежище в Унгария обсъдиха по телефона и ръководителят на македонската дипломация Никола Димитров и неговият унгарски колега Петер Сиярто. От унгарското министерство на външните работи информира, че Сиярто казал на Димитров, че искането на Груевски за убежище е юридически, а не политически въпрос и че унгарските власти ще решават според международното право.
Реакцията на бягството на Груевски дойде и от Държавния департамент. Говорител на ведомството заяви за Politiko.eu, че САЩ смятат, че Груевски трябва да изтърпи присъдата си в затвора в своята страна.
„В правен и прозрачен процес, Никола Груевски бе осъден от македонския съд за злоупотреби със служебно положение и осъден на две години затвор. Решението беше потвърдено и от други съдебни инстанции. Освен това Груевски е фигурант и в още четири наказателни дела. Ние смятаме, че съдебните процедури в Македония трябва да продължат, а Никола Груевски трябва да отговаря пред македонския съдебна система“, заяви представителят на Държавния департамент.