Хафтар включи руска авиация в атаките срещу законното правителство на Либия

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и Халифа Хафтар

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и Халифа Хафтар

В атаките срещу признатото от ООН правителство на националното единство на Либия са включени руски самолети Су-22М3, съобщи rambler.ru.

В социалните мрежи е качено видео на изтребителя-бомбардировач, известно е, че армията на подкрепяния от Кремъл Халифа Хафтар разполага мининум с два такива самолета.

Те могат да използват различни бомби и ракетно въоръжение, включително и управляемо.

Не е изключено в боевете да бъдат задействани и МиГ-23.

Противниците на Хафтар от правителствените сили разполагат само с леки щурмоваци, чешко производство L-39ZO.

Припомняме, че стотици наемници на руската частна военна комапния "Вагнер" вююват на страната на Халифа Хафтар, който с войските си атакува Триполи и признатото от ООН правшителство на Либия.

Според The Telegraph., става дума за 300 бойци на "Вагнер", базирани в Бенгази. Чрез ЧВК "Вагнер"армията на Хафтар е получила артилерия, танкове, дронове и боеприпаси. 

"В Либия те се опитват да осигурят дълбоководните пристанища Тобрук и Дерна за руския флот, а също така и евентуален контрол на износа на нефт за Южна Европа", пише The Telegraph.

От началото на януари Либийската национална армия на Хафтар целенасочено превзема нефтените находища

Припомняме, че в края на 2018 година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу прие лично Хаалифа Хафтар, а на срещата е присъствал и Евгений Пригожин, за кото се твърди, че финансира и ръководи работата на ЧВК "Вагнер".

През октомври същата година Bellingcat, позовавайки се на британското разузнаване, съобщи, че Русия засилва военното си присъствие в Либия и доставя оръжие на Хафтар, когото Москва смята за реален претендент за мястото на покойния либийски диктатор Моамар Кадафи.

Хафтар, който в момента атакува предградията на столицата Триполи, е получил оръжия на стойност 2 милиарда долара от Русия в замяна на две военни бази.

Превод: Faktor.bg