Възможно ли е да намалим сметките за ток в жегите?

В горещите дни потреблението на електроенергия се увеличава с между 6 и 10% отчитат доставчиците на ток

СпоредТодор Матев, директор продажби на дребно в „ЧЕЗ Електро“: „Няма логика да очакваме по-високи сметки това както и други лета. Товарите са н ормални за лятото като натоварване. За сравнение само тази и предната седмица виждаме само 6% нарастване на товарите, а виждаме доста горещи дни.

Въпреки това част от потребителите вече са открили собствени алтернативи на летния ток. Димитър Кехайов от Благоевград не плаща електроенергия. От три години той захранва дома си с енергия чрез соларна инсталация, която е монтирал. Разказва, че инвестицията в уредите му е струвала около 5-6 хиляди лева, но си струва. „ Инвекторът ми е около 2 киловата, ток имам. Хладилник захранвам, телевизор, една кафе машина и лампите. Три заема съм теглил и по-малко всяка година ги връщам, не може, няма начин на един път не става, скъпи съоръжения са. Един панел е 500 лева, а инвекторът, който го преобразува от 12 на 220 волта, зависи от киловатите, ако е 5 киловата – около 4 800 лева струва само инвекторът, а акумулаторите са по 300-400 лева. Скъпо е, но парите се връщат”.

Хората, които все пак са по-големи традиционалисти също могат да спестят, казва служителят на  „ЧЕЗ Електро“: „Едно от най-простите неща, което можем да правим, особено в къщи, е да оставяме през деня щорите пуснати, по този начин хладината от нощта или от климатика се запазва по-дълго в дома.
Други прости съвети, които могат да се предприемат, е ако се ползва топла вода от бойлер, да намалим температурата му с 10 градуса – по този начин ще спестим до 10-15% от разхода на бойлера.

Експертите съветват да използваме уреди с възможно най-висок енергиен клас. Да ги поддържаме в добро състояние като например през лятото е необходимо да размразяваме хладилника си по-често.

Препоръчително е, когато отсъстваме от дома си, да не оставяме включени електроуреди, включително рутери за интернет, компютри и зарядни за телефони.