Валентин Радев за нападението на полицаи в Ихтиман: Който посегне на тях, посяга на държавността

Валентин Радев

Валентин Радев

"Аз съм възмутен, не може така. И ние, обществото трябва да свикнем - никой да не си позволява да посяга на длъжностно лице, защото те са тези хора, които да въвеждат ред. Върху тях като се посяга, се посяга върху държавността", заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев и допълни, че е разпоредена проверка и по двата случая.

Днес се очаква официално изявление на полицията в Ихтиман, където междувременно бе изпратена и жандармерия.

"Член или активист на БСП или е написал сигнал до Прокуратурата срещу друг техен член или активист в Шумен. В сигнала пише:

"Моля Ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП. Проверете го, ако е така значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК", обясни в Народното събрание министър Радев.

Думите му са в отговор на искането на БСП главният прокурор да извърши проверка в Районната прокуратура в Шумен.

"В новия закон е написано, че служител или експерт на Комисията за противодействие на корупцията не може да е бил член на политическа партия или да е извършвал политическа дейност", поясни Валентин Радев.

"Нека всички, които чуват мен и Корнелия Нинова да разберат кой е правият. Не бива да се поставя под съмнение работата на толкова служители на МВР, в случая на тези в Шуменската дирекция. Възмутен съм и затова казвам тези думи. Не приемам такова отношение към МВР, точно изпълняваме постановлението на прокуратурата. Нека Корнелия Нинова попита техните хора какъв сигнал са писали и защо забъркват партията, може би и тя е подведена. След като съберем информацията ще я дадем на прокуратурата, след това тя ще отсъди има или няма нарушение", коментира вътрешният министър.