В Русия предричат: "Росатом" ще спечели търга за АЕЦ-Белене

"България, под натиска на САЩ, вече два пъти отказва да даде зелена светлина на руски проекти: газопровода "Южен поток" и АЕЦ-Белене.
Сега "Росатом" за втори път иска да се заеме със строителството на атомна електроцентрала у нас. Няма ли българите да променят желанието си да построят електроцентралата и този път и струва ли си Русия отново да се свързва с толкова ненанедежден партньор", пита руското онлайн издание "Взгляд" в коментар, цитиран от агенция "Фокус".

"Първоначално именно Росатом през 2006 г. спечели търга за изграждането на два енергоблока в АЕЦ-Белене. Три години по-късно обаче София едностранно спря проекта и през 2012 г. България напълно го изостави. Дори се проведе референдум, на който населението се изказа срещу новата атомна централа. Основната причина обаче, разбира се, е политическа - прозападното правителство на България, начело с Бойко Борисов, действаше откровено срещу Русия", коментира авторът.

"Ако сега не бъде решен въпросът със строителството на нова атомна електроцентрала, увеличението на цените на тока, което вече изплаши българите, ще стане още по-сериозно", казва пред изданието Алексей Анпилогов, експерт по атомна енергетика.

"Мисля, че българите вече си гризат ноктите по повод строителството на газопровода "Южен поток", който можеше да даде конкурентно предимство на националната икономика. Българите можеха да бъдат първи на тръбата, но сега там е Турция. Българите ще трябва да получават руски газ през трети страни, което не може да им харесва", счита Анпилогов.

"Но главното е това, че колкото и желаещи да има да участват в ръга, стартовите позиции на "Росатом" при всички случаи са много по-добри. В проекта "Белене" само китайците са почти наравно с "Росатом", но все пак ще загубят, защото централата първоначално е била проектирана от руски специалисти", прогнозира той.