Румен Радев забрави жертвите на комунизма на остров Белене

Вицепремиер и владика за първи път на Белене, но гражданите все по-малко

За първи път на възпоменанията за жертвите на комунизма на остров Белене днес присъства лице от изпълнителната власт - вицепремиерът Валери Симеонов. Пак за първи път на зловещия остров на смъртта и мъченията стъпва и висш представител на Църквата – Великотърновският митрополит Григорий, който с други духовници отслужи заупокойната литургия. Сред гостите бяха евродепутатът Андрей Ковачев, който прочете обръщение от името на премиера Бойко Борисов. Сред гостите бяха и кметовете на Ловеч и Блене, както и политици от ГЕРБ и БЗНС на Николай Ненчев, но старите десни отсъстваха.

Президентът Румен Радев отново подмина с мълчание възпоменанието и отказа да уважи жертвите на комунистическия терор. Само преди месец обаче той изпрати макар и тайно горещо писмо до партизани и техните наследници, честващи в столицата 75 години от създаването на НОВА. Държавният глава за пореден път демонстрира, че не може да бъде обединител на нацията, а с действията и бездействията си я разделя.

Въпреки добрата организация на възпоменанието се събраха едва около 300 души. От Турция специално пристигнаха живи лагерници, въдворени на острова по време на Възродителния процес. Все по-малко са и младите, които пазят и почитат спомена
За най-големия комунистически лагер.