Румен Петков: По времето на Първанов НСО работеше качествено и професионално

Едва ли някой ще повярва, че контрабандата е паднала на 7%

Румен Петков

Румен Петков

 
Винаги към НСО е проявяван и нездрав интерес. Службата работеше много качествено и спокойно, и професионално по време на двата мандата на президента Първанов. Ние имаме изключително професионалисти в НСО и сме получили висока оценка от международните ни партньори, от Сикрет сървис и пр. Това коментира в студиото на Би Ти Ви бившият вътрешен министър и активист на АБВ Румен Петков.

По думите му хора, които говорят, че НСО е заплаха за държавната сигурност е равно на нихилизъм. 

Да кажеш, че НСО е заплаха за националната сигурност и висшите ни държавници  е нелепо, подло. Мога да не бъда и толкова диликатно, но не искам да реагирам по друг начин срещу един вицепремиер, лаконично коментира Петков, визирайки изказването на преди дни на Валери Симеонов. 

Ако погледнем сегашната ситуация – 1200 души са в НСО. Сигурно службата трябва да бъде преструктурирана, оптимизирана, но трябва да създава усещане за сигурност. Защото освен първите ни мъже в дръжавата, които трябва да се пазят, имаме обекти на правителството, на НС, на президенството. На никой не му направи впечатление, че бюджетът на НСО не беше пипнат, въпреки огромната натовареност на службата по време на европредседателството, продължи коментара си бившият вътрешен министър. 

Румен Петков посочи, че инцидентът с съпругата на премиера показва липса на координация между НСО и МВР. Но иначе ясно е разписано какво може да прави един служител на НСО и какво не може. Трябва да е съвършенно ясно, че служителите на НСО не могат да имат никакви други връзки извън своите професионални задължения.

Като бивш вътрешен министър Петков коментира и горещата тема с контрабандата, за която премиерът Борисов отбелязва напоследък много добре резултати. 

Що се отнася до контрабандата – премиерът лъже и маже, и то с такъв ентусиазъм. Ще ви давам само два примера – в периода 2005-2008 г. са облагани с акциз 22 млрд. къса цигари, а миналата година – само 13 млрд. къса цигари. Второ, ние заобикаляме по необясними причини международният институтът Нелсън,  който е показал и обективност, и капацитет. Да твърдим, че пушенето е намаляло наполовина – ми се струва несериозно, че контрабандата е 7% - едва ли някой ще ви повярва. Трябва да има една мярка, защото така се злепоставяме пред европейските ни партньори. Не мисля, че контрабандата у нас е под 20%, а не както казва премиерът 7%. Ако това твърдим пред нашите партньори, означава, че искаме  да институционизираме лъжата от името на правителството, аргументира позицията си Румен Петков.