Радев шикалкави: Не е важно да търсим кой е виновен за конфликта Русия-Украйна

Готов съм да поема отговорност за стратегическа алтернатива на това управление, декларира президентът

Румен Радев

Румен Радев

"Демокрацията в България е застрашена от чувството за несправедливост, това чувство задушава българите, и затова те излязоха на улицата", заяви пред бНТ президентът Румен Радев.

"Аз не съм избран да премълчавам истината, напротив, за да я изговарям. Аз не съм избран за да пригласям на правителството, свикнал съм да нося отговорност за постъпките си", самопохвали се той.

"Не приемем внушението, че проблемите са в резултат от липсата на диалог между мен и правителството, това няма да реши проблемите. Диалогът е труден, защото то не се вслючва в гласа на хората.", така обясни Раадев нападките срещу правителството и липсата на диалог с представителите на правителството.

"Приех парламентарните сили по време на консултациите за съставяне на правителство, чух техните идеи. Но аз съм готов да обсъждам визии за бъдещето, а не буксуващи програми", заяви той по повод срещата си с БСП и отказа да се срещне с представители на ГЕРБ.

"Това, което трябва да направим спешно е да се пресекат възможностите за злоупортеби в изборния процес и предложи броенето и съставянето на протоколите в секционните комисии да се предава онлайн.

"Като президент не мога да създавам партии, но бих подкрепил всяко усилие, в което има алтернатива, извеждаща България в друго състояние", отговори той на въпрос дали готви партия, но не отговори пряко на въпроса дали е готов да подкрепи коалиция срещу сегашните управляващи.

Радев не пожела да посочи дори един успех на правителството.

"Имаме свръхконцентрация на медийна собственост и разпространение, имаме комуникационни бюджети, с които се купува медиен комфорт. Можем да съдим за рухването на медиите по заглавията и приоритетите", коментира той.

"Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии, само заради това, че е моя съпруга, тя продължава да стои до мен", обясни той скандалите, свързани с Десислава Радева и изтъкна, че е провела състезание за правопис.

Радев се постара да обясни, че тя няма бюджет, а че пътува с него, когато има покана за това.

"Не съм си сменял позициите. И сега твърдя, че моряците не бива да плащат цената за политическите амбиции. Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море, а такова явно настъпва. Затова казвам, че Евпропа не бива да допуска да стане заложник на вътрешнополитичиски амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение на базата на принципи, а не кой е виновен", опита се той да се измъкне от въпрос защо е променил позицията си по отношение на Азовския инцидент.

"Смятам, че ще надживеем недоверието, натрупано в Русия към България. Русия претърпя финансови загуби заради българският отказ от "Южен поток, а сега ние се борим за "Турски поток", което доказва несъстоятелността и недалновидността на няколко български правителства по този въпрос", заяви Радев.

Според него, в интерес на Европа е да има пряка тръба от Русия към България и оттам в Европа.

"По-добре проруски лидер в свободните съчинения на един самозван американски конспиролог, отколкото в официалните грами на американския посланик", коментира той книгата на бившия американски разузнавач Нанс, в която Радев е описан като "проруски президент", но не пожела да каже кого визира с тези думи.