Р. Радев: Имам коректен диалог с Борисов

Румен Радев

Румен Радев

"Самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседанието, където трябва да участват по закон, е показателен. мотивите не са важни, защото закона трябва да се спазва. Още повече, когато става за толкова чувствителна тема, каквато е борбата с корупцията. Това подсилва подозренията за бойкот у наблюдателите", заяви пред БНТ президентът Румен Радев.

По думите му, проблемът е дошъл оттам, че няколко участници са напуснали КСНС без предварително да са уведомили за това.

"Стенограмата няма нищо общо със загубата на кворум", отговори той на въпроса дали ще разсекрети стенограмата от заседанието, както го призова председателят на НС Димитър Главчев.

"Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но не достатъчно условие за ефективна борба с корупцията. Трябва да има наказателно преследване на сегашни и предишни корупционни престъпления. Трябва активно разследване и наказателно преследване", коментира държавния глава.

"Слагам акцент върху всеобхватни мерки в борбата с корупцията", заяви той по повод въпрос дали подкрепя варианта на закон на БСП.

Според него, най-лошият вариант би бил едно парламентарно мнозинство да избира ръководството на един всеобхватен антикорупционен орган.

"Бих приел да назначавам такова ръководство само ако този орган има разследващи функции", каза още той.

"Напрежението не може да се скрие дори когато се забранява да се споменава името на президента. Оценявам посредническите усилия на премиера, но очевидно той трудно може да "надвика" собствените си съпартийци", смята Радев.

По думите му, атаките срещу него са се засилили, когато е казал, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Срещу мен беше хвърлена цяла парламентарна комисия с внушения за корупция без конкретни обвинения", заяви президента.

Той попита защо няма комисия за разходването на средствата за санирането.

"Мога да кажа, че между мен и премиера и с много от министрите има коректен диалог, но това не снема отговорността за поведението на партията му. Бих се срещнал с Борисов, но при две условия. Трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта и, че няма да приема корупционния комфорт при никакви обстоятелства", заяви Радев.

"Отношенията с БСП са безкрайно ясни още от кампанията. Още тогава заявих какво ни свързва", отговори той на въпрос какви са отношенията му с "Позитано" 20.

"Мога да гарантирам, че трите типа самолета, които останаха в конкурса за изтребители отговарят изцяло на изискванията на НАТО", категоричен беше той и обвини управляващите във "въпиюща некомпетентност".

"Те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, по законите, които го регламентират. Това е една изключително интензивна работа, това не е махленска тема. И абсолютно не приемам посланици да изказват мнение по решения на българските институции, особено, когато те са заинтересована страна", коментира Радев.

"Средната възраст на изтребителния парк и в НАТО е 25-26 години", обясни той, но избегна въпроса на колко години са МиГ-овете, на които летят в момента българските летци.

"Задачите и характера на работата на Иво Христов не изискват достъп до класифицирана информация. Той не е получавал отказ, защото не е подавал документи и става дума за спекулации", заяви президентът.

"Категорично той не е имал достъп до нито един класифициран документ и това ще бъде доказано и от проверката на ДАНС", прогнозира той.

Румен Радев избегна отговора на въпроса дали смята, както настоява БСП, че трябва да бъде закрита Комисията по досиетата, но според него, историята трябва да се чете "през очите на историка, а не на политика".

"Между мен и премиера няма състезание в областта на външната политика, а едно добро допълване, другото са спекулации", каза президентът.