Р. Плевнелиев: Чужди президенти ми казват, че Радев е опитвал да ги агитира за сваляне на санкциите срещу Русия

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

"Тези, които използват химическо оръжие трябва да си носят отговорността", коментира пред бТВ бившият президент Росен Плевнелиев въздушните удари срещу режима на Башар Асад.

"Барак Обама направи много голяма стратегическа грешка. Той обяви "червени линии" и използването на химическо оръжие беше такава "червена линия". Но когато Асад използва химическо оръжие, Обама не направи нищо. Доналд Тръмп не допусна тази грешка, макар че той също иска да изтегли американците оттам", заяви той.

"Във войната имаме три регионални сили, които се борят за влияние в Сирия и, които се мразят жестоко. Това са Саудитска Арабия, Иран и Турция и фактически те водят война на територията на Сирия", обясни президентът.

"Ако отново се използва химическо оръжие, ще има нови виздушни атаки срещу Сирия, но отговорно заявявам, че не сме в Трета световна война. Макар че сега светът е много по-непредвидим отколкото по времето на Студената война. ООН е отслабена, Съвета за сигурност е неефективен. Действията на руския президент Путин, но и на американския президент Тръмп засилват тази непредсказуемост. Първата световна война е игра на велики сили със съдбата на други народи и, според мен, ние сме в ситуация подобна на тази", коментира той.

"Българската позиция беше много ясно заявена от правитеството. Оставете настрана пропагандата на президента. Като върховен главнокомандващ съм имал директен канал за комуникация с НАТО. Дали президентът Радев няма такъв канал или не казва истината", коментира той твърдението, че Радев не е бил уведомен за ударите.

"Или са водили протокол от срещата с руския патриарх и лъжат или не действат според правилата на демократичното управление", заяви той по повод скандала с патриарх Кирил.

"Когато българският държавен президент не води протокол от срещата си с чужд патриарх, когато българският вицепрезидент коленичи пред един чужд патриах против протокола на външно министерство, това не работи за българската държавност. И ако продължава така президентът Радев ще остаен в историята като първия президент-популист".

"Знаете ли, че на мен ми звънят чужди президенти и ми казват, че българският държавен глава се опитва да ги разколебае по отношение на санкциите срещу Русия, че когато са насаме говори едно, а след това на срещи на високо равнище поведението и говоренето е друго", разкри Плевнелиев, който не пожела да каже конкретни имена, но подчерта, че става дума за повече от един президент.