Проверяващите от МВР не са открили политически натиск при инцидента с бащата на президента

Започва цялостна проверка на РПУ-то, наказания очакват полицаите и бащата на Румен Радев

Кадър от инцидента

Кадър от инцидента

Двата столични екипа от Националната полиция и Инспектората на МВР, проверяващи в РПУ Харманли скандалния инцидент с бащата на президента Румен Радев – Георги, не са открили оказване на политически или друг институционален натиск. Това разкриха източници на Faktor.bg. 

Проверяващите са констатирали превратно тълкуване на закона от страна на местните полицаи. Така се е стигнало до парадокса да бъде съставен акт само на жертвата на пътния инцидент Стефчо Тодоров, а бащата на държавния глава да се размине без санкция. Експертизата е установила, че става дума за съучастие в инцидента и съвиновност. Стефчо Тодоров е управлявал триколката си на общински път, а Георги Радев е с по-тежко  провинение – отнел е предимство и не се е съобразил с пътната обстановка. Вероятно и Тодоров, и Радев ще получат наказания, като бащата на президента ще отнесе по-тежкото.

Инцидентът пък не получил обществено достояние, защото шефът на РПУ-то излязъл на другия ден в отпуска.

След скандалния инцидент предстои тематична проверка на работата на Районното управление в Харманли. Ще се провери цялата им дейност, а срещу полицаите, работили по катастрофата, ще бъдат образувани дисциплинарни производства. Очакват ги наказания, но няма да са най-тежките, коментира запознати с казуса. МВР ще продължи да работи по случая, а се очаква и решението на прокуратурата в града, която може да образува наказателно производство.

На 17 август Георги Радев блъска с мерцедеса си на кръгово в Харманли мъж с триколка. Инцидентът обаче бе крит от обществеността осем дни. До сега държавния глава, който е знаел за катастрофата, отказва изявление по случая.