Проф. Пламен Павлов: Патриарх Кирил иска да формира антибългарски чувства в руското общество

Предполагам, че все пак има нужната историческа култура, за да осъзнава какво говори, войната е водена с мандата на Великите сили

България ли разгневи патриарх Кирил и случаен ли беше неговият гняв? Въпросът бе зададен на историка проф. Пламен Павлов от предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ .

"Очевидно е, че този гняв е съзнателна поведенческа провокация или как да се изразя аз, не знам, тъй като най-малкото проява на недобро възпитание е вместо да се благодари за този наистина много висок прием, който получи главата на Руската православна църква, чухме недоволство, чухме поучителна напоителна беседа пред президента Радев, какво е Кримската война, как цяла Европа, целият свят е бил против Русия – нещо, което исторически е несъстоятелно, и аз предполагам, че все пак патриарх Кирил има нужната историческа култура, за да осъзнава какво говори, тъй като войната е водена с мандата на Великите сили, и това се знае от всички. Но за мен наистина това е по-скоро провокативно поведение, за което аз не виждам никакво логично и разумно обяснение в него, освен да се формират антибългарски чувства в руското общество. Вероятно и да се влияе на определени кръгове в българското общество, за които всичко, което идва от Москва, е Светая светих", каза историкът.

"Патриархът беше в центъра на вниманието, той получи изключително радушен прием. И изобщо тук не виждам никакви причини за недоволство. А това, че са споменати загинали от различни народи и от територията на днешни държави, които участват във войната и остават костите си в България, това е нещо напълно нормално. И това се правеше още от времето на социализма, още тогава, когато се говореше за Руско-турската освободителна война се споменаваха и финландци, и украинци, и поляци, и белоруси, и т.н. Така че този гняв за мен до голяма степен е абсолютно престорен и тенденциозен. Но аз не мога да си обясня, тоест, не че не мога да си обясня, но не мога да приема този тон, който той държа пред държавния глава на една суверенна държава, която е член на НАТО и член на Европейския съюз. Това е нещо недопустимо. И още повече, че тук имаше манипулация от самата Руска православна църква и нейните пиари, като беше пуснато в обръщение само част от тази среща, тъй като пък от наши официални източници, научихме, че президентът Радев все пак е дал достоен отговор на тези необосновани претенции на патриарх Кирил", заяви Павлов .