В Галиче и Беден ГЕРБ бие БСП на частичните местни избори

За Страхил Страхилов за гласували 497 души, а опонентът му от БСП Веселин Тушинов е получил 470 гласа

На проведените днес четири балотажа за частични местни избори ГЕРБ вече печели в две населени места.  В емблематичното село Голиче, община Бяла Слатина, предентът на ГЕРБ е победител с 497 гласа, а кандидатът на БСП остава с 480. 

Правото си на глас през днешния ден са упражнили около 1000 души от общо 1500 избиратели. Избирателната активност е била повече от 60%

Привържениците на Страхил Страхилов заявиха, че през оставащата една година и два месеца от настоящия му извънреден мандат той трябва да покаже, че има желание да изпълни всичко, което им е обещавал по време на предизборната кампания.

Веселин Тушинов от своя страна заяви, че ще поиска касиране на вота заради хората, които и на двата тура наричаше „пришълци”. Част от тях били регистрирани на адреса на старо запустяло училище. Вратата, през която се твърдеше, че влизали те, се оказа, че е евакуационна - може да се отваря отвътре, но не и отвън, а точно срещу нея патрулираха полицаи.

Припомняме, че до изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си.

Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.

В селе Беден, община Девин, ГЕРБ взима 121 от гласовете, а БСП – 112. В село Лясково, община Добрич, БСП отново губи балотажа. За кмет на селото е избран представителя на Земеделски народен съюз, подкрепен от ГЕРБ.

Все още няма резултати за балотажа в село Макреш, където номинациите на БСП и ДПС се борят за кметския пост.

Припомняме, че на приключилите на първи тур частични местни избори миналата седмица ГЕРБ спечели в хасковското село Криво поле, където бие срещу ДПС и в село Миланова, община Велики Преслав, където ГЕРБ пак бие ДПС. Само в село Маломир, община Върбица и в село Мост, Кърджалийско, победител е кандидатът на ДПС. Въпреки това ГЕРБ чувствително повишава електоралната подкрепа в смесените райони.