Огнян Минчев: Фалшивите новини работят като психологическа бомба в обществената ни среда

Комбинацията на озлобление, черногледство и тревога ни правят жертви на всеки евтин идиотизъм, казва политологът

Огнян Минчев

Огнян Минчев

„Русия има достатъчно нефт и газ за да плати за публикуването на всяка идиотска лъжа, способна да създава хаос, граждански конфликт и разпад на общества и държави, застанали на пътя на арогантната империя. Ако ние сме в състояние да контролираме нещо, то това е собствената ни глупост да вярваме, че всяко публикувано нещо е верно. Не говоря само за феномена на полуграмотния наивник - "Сигурен съм, че е верно, казаха го по телевизията!" Става дума за една от най-лошите черти на националния ни характер - комбинацията на озлобление, черногледство и тревога от това, което ни очаква. Тази комбинация ни прави жертви на всеки евтин идиотизъм, който е пуснат да работи като психологическа бомба в обществената ни среда.” 
Така политологът Огнян Минчев коментира проблема със заливащите ни ежедневно фалшиви новини, публикувани от анонимни издания с пропагандна цел.
„През последните дни ни сервират съвършено безумна конспирация със следната "причинно-следствена" връзка: Меркел решила да засели 3 милиона бежанци в Странджа. Наредила на Бойко да изтреби добитъка, за да могат и хората да се откажат да живеят в домовете си и да се попилеят по близки и далечни земи. Така Странджа ще се опразни напълно за да поеме "бежанците", обяснява политологът. Той посочва и конкретен пример – издание за хибридна пропаганда, разпространява „новината”, че дори чешка телевизия е заснел как самолети с мигранти кацат на летището в Безмер край Ямбол.
„Не е необходимо да си кръгъл идиот за да повярваш на това - но помага. Справка - идиот (стар гръцки) - човек, неспособен да поеме гражданска роля, ограничен до ежедневието на частния си живот”, казва с ирония Минчев.