Нинова елиминира Станишев за евроизборите: Ще се гласува за представители на БСП, които са против Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

"Не е възможно създаване на правителство, подкрепено от всички партии. Безпринципно е. Няма как да стане това. Ако се прави такова правителство, то би трябвало да е на базата на приоритети, на програма. Ако ще се прави програмно правителство на базата на приоритети и програми, то е видно, че ние не можем да изработим общо програмно правителство. Това е размиване на отговорност", заяви пред "Дарик" радио лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Отиваш на избори с ясни обещания, печелиш или си на второ, трето място, управляваш или си в опозиция и изпълняваш това, с което си отишъл на изборите", допълни тя.

По думите на лидера на БСП българското европредседателство е било успешно технически и организационно, въпреки скандалите и разправиите, но като резултат в политиките - не.

По думите ѝ България трябва да бъде приета в Шенген напълно, защото е изпълнила изискванията за това.

"Трябва да бъде приета по суша, вода и въздух. Със Сергей Станишев в това отношение сме на една позиция. Все пак това е националният интерес на България", уточни тя.

"Най-трудната ми битка през 2018 г. беше за Истанбулската конвенция, защото срещу нас бяха и партии от нашето ляво европейско семейство", каза председателят на БСП.

Нинова посочи, че не е отишла на конгреса нас ПЕС в Лисабон, защото там заедно с подкрепата за Истанбулската конвенция и пакта за миграция на ООН, в общ пакет е трябвало да се гласува за всички политики в Европа.

"И ти нямаш избор – или гласуваш всичко в пакет и го одобряваш, или ставаш и напускаш, както направи нашата делегация. Моето неприсъствие там е знак за несъгласие. Пратиха ни специална мисия от ПЕС да ни притиска в България, но удържахме и на този натиск", каза още лидерът на БСП.

Нинова посочи, че предизборната кампания за евроизборите ще бъде да се гласува за представители на БСП в европейския парламент, които са против Истанбулската конвенция и против пакта за миграцията на ООН.

"Към момента няма яснота за листите, те ще се редят от март нататък", обясни тя и посочи, че мнението на БСП споделят и други леви партии в ПЕС като тези на Полша, Чехия и Словакия.