Николай Ненчев: През 2015 г. военното разузнаване и ВМА скриха от военния министър отравянето на Гебрев

Николай Ненчев

Николай Ненчев

През 2015 година съм бил министър на отбраната, но от мен бе скрита информацията за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, но и за фактът, че той е приет и се лекува във ВМА, която е част от структурата на министерството. Това обяви в студиото на "ДЕНЯТ с В. Дремджиев" бившият военен министър Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНС. Ненчев подчерта че тогава и военното разузнаване и ръководството на ВМА са премълчали от него тази важна за националната сигурност информация. 
Във ВМА винаги има човек на ДАНС, който следи какви пациенти пристигат, какви случаи има, тоест те са знаели за инцидента. За отравянето на Гебрев аз научих от други източници. Парадоксалното е, че и военното разузнаване и ВМА са ме информирали за много други незначителни и банални случаи, но не и за този, подчерта политикът.

Важни са мотивите на извършителите, но и защо тази информация не достига до обществото. Връщаме се към годините на комунизма, когато важните неща се криеха от хората. Спомнете си чернобилската катастрофа. Днес сме свидетели на зависимости от хора които са свързани със старата комунистическа система и нейните служби за сигурност. Днес имаме битка между олигарси, които са наследници или са част от старата система.

Поведението на институциите показва липса на отговорност към националната ни сигурност. След тези скандали, които тресат държавата, да сте чули някой да е поел отговорност, някой да е уволнен или да си е подал оставката? Сега аз няма как да потърся отговорност от шефа на ВМА или на военното разузнаване, за това, че са скрили от мен важна информация. Но когато става дума за интервенцията срещу националната сигурност, не трябва да има компромати. Ако не беше натискът на чуждите служби и на посланиците на Великобритания и САЩ, едва ли щеше  тази важна информация да стане публична и да започне разследване. Службите за сигурност са се затворили в един тесен кръг и се стремят важна информация да не стига до обществото, посочи още Ненчев.