Национално движение „Русофили” моли Св. синод да не признава новата независима Украинска църква

Православни фондации готвят бдение пред патриаршия в подкрепа на Руската църква

Национално движение „Русофили” в България с водач Николай Малинов са изпратили специално обръщение до българския патриарх Неофит и Св. синод. То е посветено на конфликта на православния конфликт между Русия и Украйна и връчения от патриарх Вартоломей Томос за независима Ураинска църква. Именно против този акт се обявяват от Движение „Русофили” и призовават Св. синод да заеме позиция против разкола и да се обяв против действията на Вселенската патриаршия и порива на украинския народ да има своя независима църква.
В обръщението се казва: 
„Ваше Светейшество,
Ваши Високопреосвещенства,
Ние сме убедени, че както много често в своята дълга и драматична история, Българската православна църква – Българска патриаршия, ще намери и прегърне най-верните съждения, оценки и действия за каноничното разрешаване на този спор. Само така ще бъдат съхранени и правата на стотиците хиляди граждани на Украйна с български произход. Искрено се надяваме и настояваме Светият Синод в най-кратък срок да приеме необходимото решение, което съответства на братските чувства между българския и руския народ.
Национално движение „Русофили“ ще подкрепи всяко Ваше действие, което води до възстановяването на православното единство.
В очакване на Вашите мъдри решения и действия изразяваме своята благодарност и признателност за ползотворната ни съвместна работа.”

В понеделник синодът се събира за именния ден на патриарх Неофит, а от вторник започва заседание на клириците. Очаква се владиците да се произнесе по дълго отлаганата тема за Украйна. В църковните среди се коментира, че в сряда пък православни организация, свързани с Руската църква готвят пред синодалната палата в София бдение срещу признаването на независима Украинска църква. Целта била да мотивират владиците да се обявят срещу действията на Вселенската патриаршия и да подкрепят руските интереси.