Младен Маринов: МВР е способно да се справи добре по време на европредседателството

За да бъде взривен един банкомат, на първо място се иска човек да има престъпно мислене, посочи гл.секретар на МВР

Младен Маринов

Младен Маринов

Смятам, че системата на МВР, в условията в която работи, ще се справи добре и по време на европредседателството. Това обяви в студиото на Нова ТВ главният секретар на МВР Младен Маринов. 

Драматизираме нещата в МВР, отколкото е необходимо. Но проблеми има не само в МВР, има ги и в здравеопазването, и в транспорта и те са също толкова опасни, колкото в МВР. Стъпка по стъпка смятам, че системата ще влезе в нормите, които желаем. Не трябва обаче непрекъснато да виним хората, които работят в нея, защото медиите нямате пълната информация за това как работи системата в МВР, аргументира позицията гл. секретар на МВР.

Маринов не отрече, че има сериозни проблеми в МВР. Това, че има хора от службата, които са минали от другата страна е един от тях, с който се занимава Дирекция „Вътрешна сигурност“, която трябва да се справя с проблемите вътре в системата на МВР. Проблемът ще се засилва, но това не е само у нас. Вече са предприети конкретни мерки и се  действа в тази посока, особено когато говорим за наркотици. Затова ще настояваме да има промени в закона, които да позволят да се проверяват полицаите дали употребяват наркотици, коментира той. 

Комисар Маринов подчерта, че престъплениеята на ало-измамниците се разследват много трудно. Въпреки това, ако хората са по-бдителни, биха могли да съдействат на служителите на МВР при разкриването на престъпниците. 

Що се отнася до взривените банкомати, главен секретар на МВР обясни, че това е сериозно престъпление, а хората, които се занимават с това, са опасни. За да бъде взривен един банкомат се иска -  на първо място да има човек престъпно мислене, второ – да знае техниката и необходимите материали, с които да бъде взривен банкомата, както и конкретни умения. Той обаче не би могъл сам да извърши кражбата, това се прави от повече хора, защото трябва да има добър шофьор, човек, който добре познава района, в който се прави кражбата, с една дума – иска се много добра организация, обясни гл. секретар на МВР. 

Той не счита, че са изпуснали престъпната група, взривила банкомата в Сепарева баня, но се въздържа да коментира ситуацията, за да не попречи на разследването. 

"Лицата са ясни, щом не се предават, значи имат съпричастност към престъплението. Смятаме, че са опасни. Не мисля, че сме изпуснали тези хора. Нали не си представяте, че всичко става като на филм, посочи комисар Маринов.

"Хубаво е, че задържахме автомобила с всички веществени доказателства. Бяхме длъжни да заградим периметъра, колегите се справиха отлично. Колата им се е развалила в следствие на техните действия. Скокът в пропастта е саможертвен акт, затова смятам, че са имали късмет.
Парите са взети още в момента, в който са се качили в автомобила. Въпрос на време е тези лица да бъдат хванати, не смятам, че сме ги изпуснали. Към момента имаме доказателства за 4 души. За повече от четири случая седи тази група", посочи още главният секретар на МВР.