Министър Радев: Заради мълчанието на МВР хората бяха заблудени, съжалявам

Той обаче защити ведомството, което управлява, като обясни, че действията им са били правилни

Валентин Радев

Валентин Радев

„Заради Прокуратурата МВР не можеше да каже нищо за случая с убийството в Пловдив. Спомняте си шесторното убийство – тогава бяхме обвинени в обратното, че много бързо сме издали информация. Тук 72-часовото задържане се определя от прокуратурата и ние само го изпълнихме. Аз се колебаех дали да изляза да кажа нещо, но не можех заради прокуратурата”. Това обяви Валентин Радев след заседанието на Министерски съвет.

„А какво знаехме ние – знаехме само едно нещо за д-р Димитров в началото, когато го задържахме, и това беше, че той има незаконно притежавано оръжие. И изчакахме прокуратурата – така се прави, така правят в другите държави“, допълни Радев.

Междувременно в защита на д-р Иван Димитров се вдигнаха и граждански протести, беше организирана и подписка в защита на ренгенолога, но според Валентин Радев хората са се подлъгали.

По думите му винаги трябва да се изчаква да мине време, за да се установят фактите. 

„А чухме, че фактите не са такива, каквито се представиха. Аз съжалявам, че гражданството се заблуди от това кой е прав в случая и толкова бързо взе една страна, но благодаря на тези, които със здрав разум казваха по телевизията да изчакаме, защото фактите не са известни. И сега вече всички ги знаете. Така че моята оценка е, че правилно МВР не съобщи нищо, защото не само че нямахме право, но и не знаехме и фактите“, коментира Радев.