Местан плати отново 2000 лева за партийна агитация на майчин език

Политикът ще търси справедливост в Страсбург, смята че санкцията е дискриминация

Лютви Местан

Лютви Местан

Председателят на ДОСТ Лютви Местан плати поредната глоба от 2000 лв. за ползване на майчин език. Санкцията е в изпълнение на Наказателно постановление, издадено от Областния управител на Варна и потвърдено от Административен съд Варна.

Лидерът на ДОСТ е внесъл днес глобата, обявиха от пресцентъра на партията. 

„Това е позор за демократична България! Ще продължа неуморно битката за отпадане на тези дискриминационни текстове в Изборния кодекс. Ще спечеля делото в Страсбург, което заведох срещу България още през 2014 г., защото България е единствената страна сред 28-те страни-членки на ЕС, в която се налагат глоби за ползване на майчин език. Нямам съмнение, че ще ми бъдат възстановени всички наложени глоби. Независимо че ги платих с лични средства, цялата сума до стотинка, на която държавата ще бъде осъдена, ще даря на неправителствената организация на учителите по турски език. Заведох това дело не заради себе си, а заради свещеното право на всеки български гражданин да може да ползва свободно майчиния си език.“
Прилагаме писмото на Областния управител на Варна г-н Стоян Пасев и вносната бележка за внесените днес от г-н Местан 2000 лв. в дискриминационната сметка на Р България", коментира лидерът Лютви Местан до прессъобщение до медиите.