Курнела срещу Гинка – соца върви надолу

Нинова от Северозапада – неуспешна като Септемврийското въстание

Корнелия и Гинка

Корнелия и Гинка

Христо Марков

Гербаджийте не умеят да водят битки, ама въобще не са биткаджий. Най-отчетливо това стана за пореден път явно при „мега-скандала“ ЧЕЗ-Гинка-последствия… Чешкото правителство показа как се реагира: „частни компании – платежните инструменти са видими – сделката е изповядана – айде стига…“. И въобще не ги интересува, че Гинка е от Пазарджик или Съединение /какво лошо има?!/. И тук ще направя малко отклонение.

Най-богатия човек в България преди 09.09.1944 год. е Анжело Куюмджийски – магнат от европейски мащаб, експортьор на тютюн за Третия райх, притежател на банка, на мини, на флот, на кредитни дружества, на недвижими имоти и на какво ли не. Та, Анжело е завършил седми клас в Самоковската гимназия и се отдал на бизнес… Завършва живота си като висш служител на ЦРУ и дарява всичките си имоти на Самоков и Варна.

Вторият след него е Асен Николов от село Микре, Ловешко, който притежава собствена флотилия и едни от най-големите тъкачни фабрики в Европа, които обличат армиите на няколко страни.  Завършил е пети клас на Ловешката гимназия. Фамилията Бурови идва след тях, но може само да им носи вода на Анжело и Асен Николов – изразът е на Атанас Буров.

Разрази се скандала с ЧЕЗ и се объркаха управляващите. Трябваше да дойде обсъждането в Парламента между двете комисии и да излезе на авансцената същата Гинка Върбакова, която приключи спора с един съвсем контра-въпрос към опонентите си: „Била съм от Пазарджик и на 43 год.?! Ами защо може „дама“ на 28 год. от село Крушовица да купи „Техноимпекс“, а аз да не мога???!!!“. Тук трябваше Димитър Лазаров

да бие „туш“ и да приключи крамолата,

но не го направиха и оставиха „дамата“ Курнела да си напусне предвидливо полесражението, за да остави социалистите с надежди за ответен удар…

Върбакова я бяха научили добре нейните пиари – отклони ефектно удара и нанесе своя безалтернативно, някак си останаха настрани въпросите за банките, финансирането, кредитите, фотоволтаиците и грузинско-руските бизнесмени. Така се прави елегантно.

Старият седесар Гечо Паздерката коментира вещо казуса: „Мен, като стар седесар, тая Гинка Върбакова ме спечели с репликата към Курнела. Така се воюва!“, а стария приятел, левия писател Христо Стоянов посвети статус във Фейсбук на Курнела: „Г-жо Нинова, с интриги се прави бардак. А бардак с лява идеология е равносилно на бардак с пенсионирани проститутки – за нищо не стават, ама ги държат да не измръзнат на кръстовището. Госпожо, напуснете политиката! Обиждате с присъствието си дори това Народно събрание. Вече бях писал, че родените в Северозападна България, освен неуспешни Септемврийски въстания, друго не могат да направят. Е, оказа се, че са направили  и вас…“

Ами така е, понякога гражданското общество има много по-развити

рецептори за ставащото в „голямата политика“,

стига само да се изкарат наяве проявите на политиците… 

И на мен ми е много странно като как така Гинка Върбакова, с незавършен 10 клас  получава от чешкия бизнесмен Зденек Земек  „финансова инжекция“ от 25 милиона евро, връща ги и има след 5 год. активи за над 100 млн. евро. Владее фотоволтаици за 25 мегавата от общо 1 000 мегавата за страната. Ами да спрем да играем тото, а да се насочваме към фотоволтаиците !...

Има и друг „патриотичен“ ракурс. Не щем чешки, американски, европейски и други чуждоземни инвеститори, искаме си наши, родни. Ами ето ви на – Гинка с ръчно плетената жилетка.  И протектирана от пловдивската пръчка на НДСВ Меглена Русинова. Нещо да кажат патриотите?!

Засега разстановката е такава. Ще чакаме нови мълнии от заветната крепост село Крушовица /патриотичните жестове/ или от Техноимпекс / олигархичните/. Иначе … „животът си тече тихо, тихо...“.