Илияна Йотова: В България има остър дефицит на добри новини

В момента сме в процес на изработване на интернет платформа, която да свърза българите по света

Добрите дела трябва да бъдат публични. В България има остър дефицит на добри новини, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с представителите на банковите институции, застрахователни и пенсионни дружества, съобщиха от прессекретариата на президента. 
Гостите са представили на вицепрезидента своите сегашни и бъдещи социални проекти в сферите на образованието, културата, здравеопазването, екологията, за подобряване финансовата култура на децата. Те са разказали и за инициативи като подпомагане на деца в неравностойно положение, на деца таланти или предоставяне на помощ за хора в пострадали от бедствия региони. 

Според участниците вицепрезидентът представлява институция, натоварена с различни социални и отговорни инициативи, и затова изключително много разчитат на нея. От друга страна гостите са споделили, че твърде малко се говори за благотворителните инициативи на банките.
Представителите на застрахователни, пенсионни дружества и банки са предложили на Илияна Йотова няколко идеи за нови и съвместни инициативи. Една от тях е била събирането на средства за специален фонд, в който да има налични средства в помощ на пострадалите още в първия ден след евентуално природно бедствие. Друго предложение, направено по време на дискусията, е било осъществяването на глобална кампания за връщането на младите хора в България. Всички присъстващи са се обединили около факта, че имат нужда от институционална подкрепа, защото социалната им кауза е с национална значимост.

Друг важен акцент в разговора е бил съдбата на сънародниците ни зад граница. "В момента сме в процес на изработване на интернет платформа, която да свърза българите по света, която да служи, освен всичко друго, и за споделяне на новините, случващи се в нашата страна", е заявила вицепрезидентът Йотова.
Тя е споделила, че е била докладчик в Европейския парламент по темата за финансовата култура на гражданите и предложенията от документа биха могли да бъдат използвани за започване на пилотен проект в България. Вицепрезидентът е разказала и за своите бъдещи проекти за опазване паметниците от историческото ни минало.