Евгений Магда: Целта на руската агресия е не Украйна, а разрушаването на Европейския съюз

Украйна се явява главния конкурент на Руската федерация за влияние в постсъветското пространство

Евгений Магда

Евгений Магда

Доц. д-р Евгений Магда е политически експерт, преподавател  в политехническия университет в Киев,  консултант на много украински политици,   трайно присъстващ  в украинското информационно пространство.

Д-р Магда пристига   в София по покана на Атлантическия съвет на България  за участие в организираната от АСБ  научна конференция на тема „Перспективи пред интеграцията в НАТО и ЕС на държавите от Черноморския регион и Западните Балкани“ която ще се проведе на 22.11.2017 г. от 10.00 ч в Софийския университет. На конференцията д-р Магда ще изнесе доклад на тема

„Перспективи пред евроатлантическата интеграция на Украйна в контекста на хибридната агресия на Русия“

Ден преди конференцията, на 21 ноември 2017 г., от 18.00 ч в клуб «Яйцето» на Софийския университет,  д-р Евгений Магда ще изнесе публична лекция за хибридната война на Русия срещу Украйна и Запада.

В своята публична лекция д-р Магда ще представи две от своите книги.
Първата книга,  „Хибридната война: да оцелееш  и да победиш“ е една от първите  за хибридната война, публикувана след началото на агресивните действия на Русия срещу Украйна.

Хибридната война е ново явление в международните отношения. Русия използва този механизъм за подчиняване на Украйна на своите интереси в условия на формално съхранение на суверенитета ѝ. В своята книга Евгений Магда разказва за историческите, енергийните и информационно-психологическите аспекти на хибридната война, назовавайки причините поради които Украйна стана жертва на  агресия от страна на Русия. Без да се ограничава със  „за всичко е виновен Путин“ авторът обяснява причините за слабостта на Украйна, отбелязва главните посоки на агресията и дава рецепта за победа в противоборството с най-голямата страна в света.

„Хибридната война – това са агресивни действия на една държава по отношение на друга, като смисъла не е в унищожаването на стотици хиляди и милиони граждани на държавата-противник, а в разрушаването на тяхната вяра в способността им да създадат и имат собствена ефективна държава“ пише д-р Магда и продължава : „За Русия подобни действия по отношение на Украйна имат особен смисъл, защото по своя потенциал, Украйна се явява главния конкурент на Руската федерация за влияние в постсъветското пространство“.

Особена ценност на книгата „Хибридната война: да оцелееш и да победиш“ са многочислените примери, изучаването на които ще позволи на много европейски читатели да разберат как да не допуснат поражение в хибридната война, която Русия  води и срещу техните страни.

Най-новата книга, която ще представи автора, е озаглавена „Хибридната агресия: уроци за Европа“.

Според автора,  д-р Евгений Магда, задачата на книгата е да покаже на Европа същността на хибридната война. При представянето на книгата си  преди няколко месеца той казва:

„Тази книга е логично продължение на първата книга „Хибридната война: да оцелееш и да победиш“, която излезе преди две години и  стана доста известна в Украйна. Защо пиша за хибридната агресия? Защото мисля, че ако искаме да предадем на европейските страни своя опит за хибридната война ние трябва да говорим на  езика на Европа, за да могат да ни чуят и разберат. За съжаление, сега не можем да очакваме от всички европейци да повярват, че  в Украйна се води война.

Трябва да предадем нашия опит в онези държави, които се интересуват от  истината за това което се случва в нашата страна и които се притесняват не само за Украйна, но и  за собствената си съдба. В края на краищата тази война може да ги засегне. Това са предимно балтийските страни, Полша, Румъния, Беларус и Молдова. Защо са необходими нашите уроци? Защото по време на активната фаза на хибридната война, Украйна  научи много неща и направи своите изводи и заключения“

В своята книга д-р Магда пише, че Украйна не е главната цел на руската агресия, а целта е разрушаването на Европейския съюз. Той твърди, че не са изключени нови локални „хибридни войни“ в постсъветското пространство, и че Русия успешно използва демократичните механизми и ценности за своята агресивна политика и интереси. Вътрешните проблеми в различните страни могат да станат плацдарм за хибридна война на Русия срещу държавите им. Повод за хибридна война може да бъде и „защитата на рускоезичното население“ . Ето защо никой от съседите на Русия не може да бъде спокоен.

Намеса в демократичните избори на западните страни, пропагандната агресия, манипулациите, фалшивите новини са част от интензивното внедряване на методите на „меката сила“. Спекулациите с чувствителни теми за европейското общество, като бежанците и тероризма, е друго поле на хибридна атака на Русия срещу Запада, пише в своята книга д-р Магда.

Без съмнение, хората които ще бъдат на  презентацията и научната конференция, ще открият много факти и признаци,  които ще потвърдят съмненията на едни и убежденията на други, че България  също е обект на интензивна хибридна агресия от страна на Русия. Но за съжаление, с изключение на  неправителствените организации, не се забелязва активно противодействие за пресичане на хибридната агресия на Русия срещу България, нито от страна на основните политическите сили, нито от страна на държавните институции.

Презентацията на д-р Магда и участието му в научната конференция са част от последователните усилия на Атлантическия съвет на България  да бъде гарант за  членството на България  в НАТО и ЕС и да помага с експертите си и опита им  в осъществяването на  стремежа на гражданите от страните в Черноморския регион и Западните Балкани за интеграция в евроатлантическите структури.  Споделеният опит на Украйна в противодействието на  хибридната агресия  ще  бъде пък от полза, както за  гражданското общество, така и за държавните институции на България.