Ема Хопкинс: Споделям разочарованието на Борисов - на места ужасяващо беше представено убийството на Виктория

Ще продължаваме да се борим срещу агресивната политика на Кремъл, да противодействаме на руските кибератаки, бе категорична тя

Ема Хопкинс

Ема Хопкинс

Опасяваме се от това Великобритания да излезе без сделка по Брекзит. Има още какво да се обсъжда за бъдещата уредба на отношенията между ЕС и Великобритания. Докато се подготвяме за сделка, се готвим и за сценарий без сделка. Това заяви пред Нова ТВ британският посланик Ема Хопкинс. 

Колко са реалистични прогнозите за сделка – продължаваме да работим по постигането на споразумение. Надяваме се на извънреден съвет на ЕС, който да ни даде време да приключим споразумението, защото болшинството от британците гласуваха за Брекзит. Но имаме опасения по отношение на сигурността, както и за икономическото ни партньорство в бъдеще. Призоваваме ЕС да постигне всеобхватна рамка по отношение на сигурността, каза още първият дипломат на Великобритания. 

Британският посланик посочи, че Обединеното кралство живеят 120 000 българи. И ако бъде постигната споразумението с ЕС, вече има изготвена изчерпателна уредба, която защитават техните права – работа, образование, здравеопазване и пр. Но при липсата на такова споразумение – призоваваме партньорите да имаме реципрочни двустранни споразумения, в които да се уреждат тези въпроси. Освен това ще трябва да бъде преразгледан новия  емиграционен режим. Ема Хопкинс обаче подчерта, че страната й има нужда от българските работници, както и да продължи партньорството в България по отношение на това български студенти да учат в Обединеното кралство.

Що се отнася до отношенията между Великобритания и Русия, Хопкинс изрази надежда да се нормализират, като изтъкна, че страната й винаги е уважавала руския народ, но не може да приеме агресивната политика на Кремъл, на която ще продължи да противодейства.

Много твърда е позицията ни към Русия. Нашите отношение към руския народ са положителни, но не искаме Москва да посяга на системата на международното право и затова ще работим методично срещу кибератаките на Русия. Нови факти излязоха по аферата Скрипал. Има опити за кибератака от руска страна срещу ОЗХО в Нидерландия. Затова ще продължаваме да се борим срещу агресивната политика на Кремъл. Ще се опитаме да поставим акцент върху проблемите в Сирия и в други горещи точки в света, коментира британският посланик. 

Първият дипломат на Великобритания изрази своята позиция към проблемите престъпност и свобода на словото – теми, изплували след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе. 

Премиерът Борисов сподели, че е разочарован от начина по който международните медии представиха  тежкото престъпление в Русе. Той се почувства като предадени, че много прибързани изводи са направили за България покрай това убийство и аз споделям разочарованието му, изтъкна Хопкинс и добави: Винаги има неточности при отразяването в медиите. Медиите са свободни, но е важно журналистът да си свърши работата професионална…Тоест, такава криза в чуждите медии и институции са резултат от фалшивите новини, те дават подобен отзвук. Ужасяващо беше на места отразяването на убийството на българската журналистка - един случай, на брутално сексуално престъпление срещу жена, но той не беше представен така в медиите, посочи Ема Хопкинс.