Инж. Георги Раковски: България има права върху редица нефтени находища в Либия

Страната ни е инвестирала над 168 милиона долара в петролни полета там по времето на Кадафи

 "Булгаргеомин" е подписал с Либия т.нар. споразумение за проучване и добив на нефт още по времето на социализма. Държавата България е инвестирала над 168 милиона долара в две полета в Либия-най-вече за проучване. Това са много скъпи машини... Бяха доказани запаси в дветете полета за над 20 милиарда долара, а нищо не беше направено от българската държава.  Това заяви инж. Георги Раковски, дългогодишен изпълнителен директор на "Булгаргеомин" пред "Още от деня" на БНТ.  Той и Борислав Цеков от Институт за модерна политика бяха в студиото, за да коментират скандала със задължания либийски кораб. 

"Писал съм до министерството по времето на Румен Овчаров и Шулева, нямаше никаква реакция. Ние имаме права върху всички находища свързани с нашето, защото сме първооткриватели и в международната нефтена практика всеки, който е със същия вид находище е длъжен някакъв малък процент на първооткривателя", категоричен е  инж. Георги Раковски.

"Либия спря да плаща през 1992 г., след налагането на санкциите за атентата над Локърби".  Намекнаха ми, че това е , защото сме сред първите страни , , подписали за санкциите.. "Булгаргеомин" стигна до несъстоятелност заради неплатените от либийска страна пари за проучванията. За да бъдат изплатени заплатите на бивши служители в Либия се наложи "Булгаргеомин" да тегли кредити от банки, които не успя да изплати, защото не можа да събере парите от Либия и фалира", обясни той.

" В онези времена висш държавен служител на Либия ми каза, че такова решение за спиране на плащането не се взема нито в Триполи, нито в София, а то е било взето в Москва. Трябваше да минат 6 години, за да разбера колко е бил прав. ", каза още бившият изпълнителен директор на "Булгаргеомин" .

"Либийската държава е признала тези дългове, има протокол между България и Либия, който е подписан през 1999 г., признати са тези задължения. Даже в много по голям размер от това, което в момента се търси за този танкер и т.н. Не става дума за каекъвто и да е спор, а за едно арогантвно отношение на либийската държава и неспособност на българската да защити българските интереси и българския бизнес", заяви Борислав Цеков.