Деян Кюранов: Руснаците си искат Путин, те си харесват автокрацията

В Чехия вече има закон срещу медийната хибридна война на Кремъл, а ние – не правим нищо, отсече политологът

Деян Кюранов

Деян Кюранов

Общественият договор в Русия показва, че масата от хората подкрепят режима  на Путин, който позволява да се изнася огромна част от икономиката и авоарите навън от страната. Това каза в студиото на БНТ политологът Деян Кюранов в свой коментар по повод скандала около „Парадайз Пейпърс“. По думите му тази тема е много сложна, за да бъдат разбрани всички машинации, свързани с офшорките и парите, скрити в тях, в това число и от руски олигарси.

Това може да има влияние върху елитите, но лично мен това не ме интересува. За мен е важна връзката управляващи-управлявани в Русия. А управляваните са съгласни с тази политика на Путин, който се радва на голяма обществена подкрепа според социологическите изследвания. Путин позитивно успя да играе на същите традиционни струнки на руското съзнание. Хората си подкрепят автокрацията, това показва моята политология. Моята социология показва, че Русия не искат друго, че руснаците си искат Путин, коментира още Кюранов.

Той изтъкна обаче и един много съществен момент от политиката на Кремъл, който по думите му е много опасен за България.

Преди около месец на една среща в Букурещ – разговаряхме за това не каква е войната, която Русия и управляващите в Кремъл водят  – хибридна или не. А какъв е отговорът на Европа на това безотговорно поведение на Русия. В Чехия вече са приели законодателство, с което да бъде пресечена медийната намеса на Русия, което е много положителен пример как трябва да се действа. А у нас нищо не се прави и затова ще продължаваме да се чудим и да се правим на обидени, когато Мария Захарова ни казва това или онова, изтъкна Деян Кюранов.