БЗНС призова Борисов да свика Съвета за сигурност заради Русия

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Ръководството на БЗНС публикува специален призив, с който настоява премиерът Борисов да свика извънредно Съвета за сигурност заради опитите на Русия да дестабилизира България като член на ЕС и НАТО. Мотивите на земеделците, ръководени от бившия военен министър Николай Ненчев са продиктувани от публикувания преди дни официален доклад на Конгреса на САЩ, в който режимът в Кремъл се визира като опасен за Европа и България. 
Вижте пълния текст на призива: 

П Р И З И В
ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ 
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми г-н Борисов,

БЗНС оценява като изключително тревожен политически сигнал официалния доклад на Конгреса на САЩ, изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от Демократическата партия. В него е изнесена информация относно стратегически планираното влияние на Русия в политическия и икономически живот на Европа. Изложени са тревожни факти относно влиянието на Москва в България. Посочва се доминиращата роля на Русия в енергийния сектор у нас, описани са тесните връзки и зависимости на определени политическите лидери както и силната зависимост в областта на отбраната и въоръжението на българската армия. България недвусмислено се сочи като най-силно засегната страна от пропагандата, икономическата интервенция и хибридната война водени от кремълския режим.

БЗНС припомня, че в много от страните, посочени в този доклад правителствата вече оценяват действията на Русия като сериозна заплаха за тяхната национална сигурност и изготвят програми за противодействие на влиянието и зависимостта им от Москва. 
БЗНС предупреждава за пореден път, че с действията си Русия цели дестабилизацията на НАТО и Европейския съюз, а това е в пълно противоречие с българския национален интерес и поведението ни на равнопоставен и отговорен член на тези общности. Докладът е поредно доказателство, че режимът на Путин генерира враждебност към европейския път на България, към демокрацията и атакува правовия ни ред.
Вярваме, че България трябва да излъчва сила и убеденост в политиката на единна Европа, а не да бъде подозирана, като троянски кон на имперските интереси на авторитарен Кремъл. Сега сме особено уязвими в качеството ни на председателстващи Европейския съюз.
Kато изразяваме безпокойство относно изнесената конкретна информация, настояваме да бъде свикано извънредно заседание на Съвета по сигурността, за да бъдат разгледани всички факти по доклада. Призоваваме правителството да предприеме незабавни мерки за ограничаване на влиянието на чужди държави в сферата на икономиката, политиката и сигурността в България. Призоваваме обществото да бъде уведомено за ефективността на мерките, които ще предприеме изпълнителната власт.
ПП на БЗНС