Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните закони

Ветото беше подкрепено от БСП и ДПС

Менда Стоянова

Менда Стоянова

С 12 гласа депутатите от бюджетната комисия към парламента отхвърлиха ветото на президента върху данъчните закони. Срещу забележките на държавния глава гласуваха депутатите от ГЕРБ и ОП. Ветото беше подкрепено от БСП и ДПС.

Президентът наложи вето по три основни точки на данъчните закони - въвеждането на екокомпонент върху автомобилния данък, отлагането на новата методика за определяне на такса смет и замяната на митниците с териториални дирекции. Един от основните мотиви на държавния глава е, че промените няма да имат нужния ефект и че се правят без необходимото обществено обсъждане. Според управляващите обаче забележките не са основателни и няма да натоварят с големи нови плащания данъкоплатците. Основният спор в комисия отново се завъртя около допълнителния данък за старите и неекологични автомобили.

"Ние на 1000 души имаме 440 и няколко автомобила, значи за какво говорим. Затова, че българинът е толкова беден, че кара някакъв стар опел, но и жена му кара някакъв стар опел, и сина му сигурно и той кара някакъв стар опел от 20 години и сега ще трябва да плаща под 3 лева допълнителен данък за тоя стар опел и всички знаят какво излиза от ауспуха му", заяви Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента.