България с условие за името на Македония - да не води до териториални претенции към нас

България постави условие за смяната на името на Република Македония - да не води до териториални претенции към нас. Официалната българска позиция е, че вариантът Северна Македония е много по-добър от Илинденска Македония.

Българската държава е била информирана предварително за името "Северна Македония" и от Скопие, и от Атина, страната ни обаче не участва в преговорите. Утре  македонският президент Георге Иванов пристига на официално посещение в София.

Въпросът с името всъщност не е приключил, дори и договорът да бъде подписан, не може да се предвиди как ще преминат ратификациите в двата парламента и как ще завърши референдумът в Македония на есен.

„България признала името Македония, което е географско, няма как да има претенции, защото е в три държави и е много по-добро от Илинденска. Каквото и да подпишат не трябва да води до териториални исторически културни и езикови претенции”, категорична е външният ни министър Екатерина Захариева.

Боби Бобев, историк и дипломат, коментира, че на Север от Егейска Македония се намират и Вардарска и Пиринска Македония и не вярва това да създаде усложнения в междудържавен план.

Според политическите партии като АБВ например, името "Северна Македония" вероятно снема териториалните претенции към Гърция, но дава основание за такива към България.