Антикорупционната комисия обвини в конфликт на интереси близкия до Корнелия Нинова кмет на Ботевград

Иван Гавалюгов

Иван Гавалюгов

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, сочен като близък до лидера на социалистите Корнелия Нинова, е уличен в конфликт на интереси. Това е  установила антикорупционната комисия КПКОНПИ. Решението и е публикувано през средата на февруари на сайта на комисията. Като кмет на Ботевград Гавалюгов е прекратил четири административни производства срещу собствената си фирма, на която е бил и управител, преди да бъде избран на важния пост.

Производствата срещу него са започнали след проверки през 2014 година. Те са разпоредени от тогавашния кмет на Ботевград Георги Георгиев. Става дума за проверка на кабелни мрежи, изградени от фирмата на Гавалюгов, които се оказали незаконни. Имало е четири констативни акта от контролния орган и разпореждане да бъдат премахнати, но бъдещият червен кмет пуска възражения срещу тях.

През 2015 година Иван Гавалюгов вече е кмет на Ботевград. Участието си във фирмата вече е прехвърлил на жената, с която живее на семейни начала. Едно от първите му решения като кмет са да издаде четири заповеди, с които прекратява производствата по четирите констативни акта, съставени от предишния кмет.

Именно заради тези си действия попада под полезрението на КПКОНПИ. След своя проверка комисията установява, че с решенията си Гавалюгов е набавил интерес за майката на децата си, на която е прехвърлил фирмените дялове. Освен това двамата се явяват свързани лица по смисъла на закона, приема още комисията. В решението й категорично е записано:

"Комисията приема, че при издаване на заповедите Гавалюгов е бил повлиян от частния интерес на свързаното с него лице. В конкретния случай частният интерес на свързаното лице се изразява в това образуваните срещу дружеството, в което тя е съдружник, административните производства да бъдат прекратени. Облагата се изразява в избягване на санкция – в случая – премахване на незаконни строежи. Налагането на санкция неминуемо ще се отрази на имуществото и дейността на дружеството, което от своя страна ще рефлектира в патримониума на свързаното лице".

Реално кметът на Ботевград еднолично се е произнесъл по собствените си жалби и ги е разрешил в своя и на жената от която има деца, а това е опасно и укоримо, посочват от комисията. 

В решението на КПКОНПИ се твърди, че вместо да издава заповеди за прекратяване на производствата, Гавалюговва  е бил длъжен да подаде декларация, че има личен интерес.
От решението на КПКОНПИ става ясно, че кметът на Ботевград е дал показания пред комисията. Той се е оправдавал, че въпросните заповеди за прекратяване на производствата са изготвени от специалист от общината, а той не му е оказвал влияние. Освен това според него, ако е имало нещо незаконно в кабелните мрежи, то предишният кмет е имал достатъчно време да ги премахне. 

Решението на комисията все още не е окончателно и то вероятно ще бъде обжалвано от Гавалюгов.

Гавалюгов бе кандидатура на местната коалиция "Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет", известно като (ГДБОП), но победи с неявната подкрепа на БСП. Източници от „Позитано” коментират, че днес той е близък до лидера Корнелия Нинова и на изборите през есента отново ще бъде подкрепен от БСП.