Александър Йорданов: ЕНП няма да подкрепят кандидатите на крайно десни и крайно леви партии за заместник-шефове на ЕП

Александър Йорданов

Александър Йорданов

На заседание на парламентарната група на ЕНП са били обсъдени широк кръг от въпроси свързани с конституирането на новия парламент в началото на юли, но така също и позиции по важни политически проблеми. Категорично е било мнението, че депутатите от ЕНП няма да подкрепят кандидатите на крайно десни и крайно леви партии за заместник-председатели на Европейския парламент. Според българския евродепутат Александър Йорданов позицията да не се подкрепят крайно десни и леви политически групи най-аргументирано е изразил кандидатът за председател на Европейската комисия Манфред Вебер.

В хода на дискусията е констатирано, че въпросите на европейската отбрана са приоритет за ЕНП и в този контекст е акцентирано върху необходимостта от усилване на отбраната на “южния периметър” на Евросъюза.

Във връзка с критичната ситуация създадена след провокативните действия на Турция спрямо Република Кипър депутатите от ЕНП единодушно са одобрили Декларация, с която се осъжда поведението на турската страна, която нарушава международното право като нейни плавателни съдове навлизат в европейски териториални води и осъществяват нерегламентирани дейности. Това поведение буди безпокойство и в дискусията е било предложено предприемането на конкретни дипломатически и икономически санкции срещу режима на президента Ердоган. Това е изтъкнато в контекста на факта, че Кипър е подкрепил санкциите срещу Русия, независимо че страната поддържа традиционно добри отношения с Москва и сега заслужава солидарност и подкрепа.

Остава без промяна позицията на ЕНП за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани. ЕНП подкрепя започването на преговори с Република Северна Македония, докато социалистите се застъпват за започването на преговорния процес с Албания.

Заседанието на ПГ на ЕНП продължава с доклади на ръководителите на работните групи за преговори с останалите парламентарни групи по въпросите за ръководства на комисии, принципни политики и др.