Адриана Стоименова: Ножицата на контрол за ТЕЛК се разширява, вместо да се стесни

Реформите трябва да са в посока - достъп до медицинска грижа, образование и работа

Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

"Никога не сме се съгласявали медицинската експертиза за издаване на решение за трайна неработоспособност, вид и степен на увреждане да бъде на две места". Това заяви пред БТВ Адриана Стоименова - заместник председател на националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС.

Тя смята, че по този начин  "ножицата на контрол за ТЕЛК се разширява, вместо да се стесни". Стоименова е убедена, че една комисия съставена от лекари и представители на НОЙ, които да имат контролна функция, ще улесни инвалидите и същевременно ще намали възможностите за корупция. Така лесно ще се установява какъв вид труд вреди на лицето и по какъв начин то може да се интегрира.

Александър Сиди - народен представител от ВМРО, подкрепи Стоименова като каза, че очевидно има проблем с фалшивите ТЕЛК-ове. Дамата обаче веднага го поправи, че "фалшиви" ТЕЛК решения няма и тук става въпрос всъщност за такива взети на базата на документи с невярно съдържание. 

Стоименова посочи, че са изпратени писма до всички компетентни органи, включително и до Министър председателя с предложения включващи въвеждането на "Електронно здравно досие". Така, обясни тя, ще може да се улеснят комисиите като се проследи дали дадено лице е купувало редовно лекарствата си и дали ходи на контролни прегледи, а това ще осветли доколко истинско е заболяването му. 

Сиди нарече темата болна, а системата нереформирана. "Търсим балансирано решение, защото не може да се започне от начало, предвид многото хора с увреждания".

"Реформите трябва да са в посока - достъп до медицинска грижа, образование и работа", каза в заключение заместник председателя на националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС - Адриана Стоименова.