А. Кутев: Всеки път, когато питаме министър Радев за организираната престъпност, той отговаря, че всичко е наред, МВР си работи

Антон Кутев

Антон Кутев

„Правителството в този вид не може да управлява сектор „Сигурност”. Очевидно е за всеки българин, че министърът на вътрешните работи е некомпетентен”, заяви пред бТВ зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев по темата за подготвяния вот на недоверие.

„Като се започне от случките с падналия вертолет, които са проблем огромен, проблем е, че се случва, нещо, което никой не е искал и не бива да се допуска, и се мине през всичко останало, което се случва. Няма нужда да изброявам последните убийства. Напоследък няма споменаване на криминално проявен, който да не е въоръжен”.

„Всеки път, когато питаме министъра на вътрешните работи за организираната престъпност, той отговаря, че всичко е наред, МВР си работи. Той нито веднъж не каза – има някакъв проблем. Тук въпросът е по-широк, защото става дума не само за министъра на вътрешните работи. Затова го формулираме към правителството и към сектор „Сигурност”, коментира Кутев.

„Няма сделка за „Белене”, за добро или за лошо. Според мен той  много държеше на това посещение в Русия и много разчиташе на него, и сега реши покрай това да придвижи някакви енергийни проекти, пък белким стане”, каза той.

Въпросът с превъоръжаването е наистина комплициран, сложен, коментира Антон Кутев.

„От една страна на тази държава й трябват много пари и за здравеопазване, и за социална сигурност, и за пенсии, и тези пари са важни. Тук е въпросът дали е по-важно за държавата да се дадат парите за пенсии или да се дадат за въоръжаване на армията. Падналият хеликоптер доказа, че това беше важно. Не може тези хора да продължават да изпълняват задълженията си на допотопна техника.  За да имат съответния брой часове, те трябва да имат и техниката. Сега ние разчитаме на една изобщо не мощна армия и на НАТО, т.е. че има една голяма коалиция, която ни пази. Но в НАТО има някакви ангажименти”, заяви Кутев.