​Между трима кметове избират областен лидер за бастиона на Доган

Малка е вероятността ДПС да заложи на ново и непознато лице

Трима са мераклиите с големи шансове да заемат поста областен лидер на ДПС в бастиона на Доган – Кърджали. В региона се спрягат имената на кмета на Кърджали Хасан Азис, на кмета на Ченоочене Айдън Осман и на кмета на Крумовград Сабихан Мехмед.

Азис е с големи шансове като обединяваща фигура, преди няколко години той се опита неуспешно да измести несменяемия Бахри Юмер, който застана зад Лютви Местан и напусна преди дни поста. Азис обаче е от групата на интелигентните турци, а такива в ДПС не се харесват. Освен това в средите на кърджалийската структура има вътрешна опозиция. Една от версиите е, че той поеме председателския пост заедно с кмета на Крумовград Сабихан Мехмед. Идеята е да подготвят окръжната конференция, да опазят организацията от разцепване и тогава да се избере постоянен лидер.

Адън Осман, известен като Лисицата, е също сред спряганите имена. Той е един от верните на Доган в района, от години сляпо изпълнява волята на шефа без да се конфронтира с различните крила в партията. Осман е несменяем кмет пети мандат и важна брънка в обръчите от фирми и интереси на корпорацията. Удобен е на Доган, защото заради пост, власт и пари забравя за принципи и идеали. Критиците на Осман коментират, че няма профила на голям и обединяващ лидер, а може да върти игрите само в малката селска община Черноочене.

В Кърджали се коментира и името на бившия зам. министър в МВР в правителството на Станишев - Раиф Мустафа. През последните години Доган на няколко пъти е заставал зад интереси на Раиф Мустафа, влизайки дори в конфронтация с членове на партията. Като негатив на Мустафа опонентите му изтъкват служба в структурите на МВР в годините на комунизма. Той обаче е близък до Румен Петков и е възможна трансмисия между проруската АБВ и завиващите към Кремъл Сараи. Малка е вероятността Доган и триумвиратът му, който днес пристига в Кърджали да избере областен лидер в най-важната структура, да посочат ново лице.