Жоел Мейер: Русия води хибридни войни за евроизборите и за войната в Украйна

Жоел Мейер, снимки: БГНЕС

Жоел Мейер, снимки: БГНЕС


"Темата за дезинформацията касае всички нас и се радвам, че французи, германци и българи работят заедно в борбата срещу нея". Това заяви посланикът на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер, предаде репортер на БГНЕС.

Жоел Мейер участва в конференцията "Противодействие на дезинформацията и насърчаване на медийната грамотност: немски и френски подход".

Посланикът на Франция заяви, че в контекста на предстоящите европейски избори, но и на войната в Украйна, има масово разпространение на хибридните войни и на дезифнормацията. "Нашите общности са цел на тези хибридни войни, и то особено от руска страна. Затова трябва да зависим устойчивостта на нашата среда чрез медийната грамотност и да отвърнем на опитите за манипулация", призова Жоел Мейер.

Според него младите хора също трябва да бъдат обучени. "Последното проучване на Евробарометър сочи, че 70% от европейците смятат, че са обект на дезинформация. Това е показателно", заяви посланикът на Франция.

Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия, подчерта, че днес е Денят на земята. "Ние, българите, имаме един израз - "здраво стъпили на земята". В днешно време обаче това е трудно без да имаме медийна грамотност", категорична е Йорданка Чобанова.

"За да подсилим имунната система на нашите общества, създадохме план за действие с цел да имаме устойчива демокрация, съответно мерките и не закъсняват", заяви ръководителят на Представителството на Европейската комисия.

Тя припомни, че има вече "Акт за цифровите услуги", който регулира онлайн платформите, както и други средства за придобиването на медийна грамотност. "Само заедно и обединени можем да се преборим с предизвикателствата пред нас. Предстоят евроизборите и то на фона на продължаващите военни действия, има много хибридни войни, а наша отговорност е да им се противопоставим", добави Йорданка Чобанова.

В събитието участва и заместник-министърът на образованието Наталия Митева. "Безспорно борбата срещу дезинформацията е сред най-важните теми сред нашето общество. Тя е ключова за запазване на демократичните ценности", заяви заместник-министърът на образованието и науката.

Тя подчерта, че е предизвикателство за МОН да вижда данните, които системно показват как твърде много млади хора не могат да различат хибридните войни.

"Дигиталната и информационна грамотност, както и критическото мислене, са ключови приоритети на МОН", подчерта заместник-министърът на образованието.