В Индия започват парламентарни избори - и ще продължат 44 дни

В Индия - най-многолюдната държава в света, с население от повече от 1,4 милиарда души - утре започват парламентарни избори, които ще продължат цели 44 дни. Това прави изборите, които стартират на 19 април и завършват чак на 1 юни, най-голямото упражнение по демокрация в света, пише БТА.

Очаква се те да затвърдят оставането на премиера Нарендра Моди, хиндуистки националист, за трети пореден мандат на поста. 73-годишният Моди е изключително популярен в Индия, но е и предизвикващ полемика лидер, обвиняван от своите политически противници в авторитаризъм.

Право на глас имат близо 970 милиона човека - над една десета от населението на Земята, посочва Асошиейтед прес. Гигантското упражнение ще продължи цели 44 дни, като е предвидено резултатите да бъдат обявени на 4 юни - три дни след като приключи.

На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната долна камара на парламента - Лок сабха (Народната камара). Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

От 969-те милиона регистрирани избиратели - повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати взети заедно, 18 милиона ще имат право да гласуват за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст, което подчертава важната роля на младите в електоралния процес.

Жителите на отделните щати ще гласуват по различно време. В най-многолюдния от тях - Утар Прадеш, на север, изборите ще продължат цели седем дни, а право на вот ще имат около 200 милиона души - приблизително колкото е населението на Бразилия - най-многолюдната държава в Латинска Америка.

С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 милиона души.

Индийският премиер, лидер на управляващата хиндуистка националистическа партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия), ще се бори за трети пореден петгодишен мандат на поста, изправен срещу широка, но слаба опозиционна коалиция, която не успява да се противопостави на неговата харизма. Повечето проучвания на общественото мнение отреждат комфортна победа на формацията на Моди на изборите, отбелязва АП.

73-годишният мъж, който изоставя жена си малко след като сключват брак, когато той е на 18, а тя - на 17 години, няма деца и изглежда избягва скъпите материални притежания в полза на простия, аскетичен начин на живот. И въпреки че се знае малко за Моди като човек - личният му живот е пазен старателно в тайна от страхотен екип за връзки с обществеността - мнозина харесват неговата личност, отбелязва CNN.

Откакто дойде на власт преди 10 години, Моди скъсва със светския проект, който бяха замислили бащите на индийската конституция, коментира месечникът "Монд дипломатик". Френското издание обобщава, че Индия върви по пътя на етнизация на демокрацията, тоест пълна доминация на хиндуисткото мнозинство, което се налага над останалите общности, без на практика да се съобразява с тях, и появата на своеобразен авторитаризъм, който подкопава държавните институции.

Моди съсредоточи властта в ръцете си, отслаби федералната система и изгради култ към своята личност. При неговото управление хиндуисткото мнозинство стана доминиращо в ущърб на другите общности.

Въпреки наблюдавания авторитарен уклон Моди си остава изключително популярен. С рейтинг, доближаващ 80 процента, той се радва на най-голямо одобрение сред лидерите на всички световни сили.

В резултат, коментира "Форин полиси", Индия се превръща в доминирана от хиндуистите, нелиберална страна.