Руски удари убиха 8 души, включително две деца, ранените са 18

Имало е нов опит за нападение с дрон срещу АЕЦ "Запорожие"

Руските удари през нощта убиха осем души, включително две деца на 6 и 8 години, и раниха 18 в централната украинска област Днепропетровск, съобщи вътрешното министерство на Украйна, предаде АФП.

"В Днепър гори пететажна сграда. Тя е частично разрушена. Възможно е да има хора под развалините", съобщи той.

Международната агенция по атомна енергия, заяви вчера, че служители на украинската Запорожка АЕЦ, контролирана от Русия, са съобщили за нов опит за нападение с дрон срещу центъра за обучение на обекта, по-малко от две седмици след други подобни инциденти, предаде Ройтерс.

Назначени от Русия служители в тази АЕЦ, която е най-голямото ядрено съоръжение в Европа, казаха, че Украйна стои зад последния инцидент. Руските сили окупираха Запорожката АЕЦ през първите седмици след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. оттогава Москва и Киев многократно си разменят обвинения за нападение над обекта.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси предупреди, че нападенията и предизвиканите от тях инциденти в тази АЕЦ са "безразсъдни" и могат да предизвикат голяма ядрена злополука. Гроси каза, че последният инцидент не е причинил щети или наранявания. Наблюдателите на МААЕ, разположени в електроцентралата, са чули експлозия по същото време, когато назначеният от Русия екип съобщи за опит за атака с украински дрон, пише БТА.

"Ако се потвърди, това би било изключително тревожно развитие", каза Гроси. "Който и да стои зад тези инциденти, изглежда пренебрегва многократните призиви на международната общност за максимална военна сдържаност за предотвратяване на много реалната заплаха от сериозна ядрена авария", добави той.