Операцията на ЕС в Червено море се нуждае от подкрепления


"Необходимо е подсилване на операцията "Щит" на ЕС в Червено море, която гарантира безопасността на корабоплаването.

Военноморската мисия стартира през февруари, за да защити търговските кораби от атаки на йеменските бунтовници хути, като част от обявената от тях кампания в знак на солидарност с палестинското ислямистко движение Хамас.

В момента наблюдаваме относително стабилизиране на спада в обема на корабите, които преминават през района. Необходимо ни е повече време, за да си направим заключения, но смятаме, че ако имахме повече кораби, бихме могли да придружаваме повече търговски кораби и бихме могли да се надяваме на възстановяване на корабния трафик през тези проливи", заяви контраадмирал Василиос Грипарис – командващ операция "Щит"

4-те фрегати на операция "Щит" патрулират в обширна зона, която се простира от южната част на Червено море до северозападната част на Индийския океан.

Досега са били защитени 79 кораба, като нито един от тях не е бил атакуван. Неутрализирани са 9 дрона, един надводен безпилотен съд и 4 балистични ракети.

"Не е пропуснат нито един кораб. Ясно е, че като Европейски съюз се опитваме да даваме приоритет на кораби от европейски интерес, плаващи под европейски флаг или с европейски екипаж, но към този момент броят на корабите, които са ни поискали защита, и наличните ресурси са такива, че не сме отказали защита на нито един кораб. Развиваме по-добри отношения с корабната общност и въз основа на факта, че сме ескортирали 79 кораба, без нито един от тях да бъде нападнат, означава, че си вършим добре работата. Това само по себе си е стимул корабите да се връщат към този маршрут, който е от критично значение за ЕС", каза Василиос Грипарис.

Новият фронт в Близкия изток между Израел и Иран изглежда не оказва влияние върху операцията на този етап, но ситуацията се следи отблизо, казват официални лица.

Продължителността на мисията е една година. След това условията ще бъдат оценени, за да се реши дали тя да продължи.