Косовският външен министър: Русия се опита да изопачи истината за действията на Сърбия

Доника Гервала

Доника Гервала


„Русия остана сама в опита си да изопачи истината“. Това заяви министърът на външните работи на Косово Доника Гервала, след като призивът за извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН за Косово се провали, съобщи „Коха“, цитирана от БГНЕС

Ден преди това само трима членове гласуваха за провеждането на изслушването по повод 25-ата годишнина от бомбардировките на НАТО над сръбски цели.

Министър Гервала каза, че Косово е готово да представи фактите за престъпленията на Сърбия. Тя благодари на държавите партньори на Косово.

„Готови да представим на членовете на Съвета за сигурност фактите за геноцидните престъпления на Сърбия срещу цивилното население в Косово. Русия остана сама в опасните си опити да използва Съвета за сигурност, за да изопачи истината. Само с 3 гласа "за" (сред които Руската федерация) и 13 "въздържал се" инициативата на Русия не мина“, обясни тя.

„Стотиците ужасни кланета, които Сърбия извърши в Косово, жестокото убийство на 1432 деца, изнасилването на хиляди жени, момичета, мъже и деца, изчезването на жертви на войната и унищожаването на имуществото на Косово бяха и остават факт“, написа Гервала във Facebook като обяви, че е била в Съвета за сигурност на ООН с бившия заместник и активист Васфие Красничи-Гудман като специален пратеник на президентството по въпросите на оцелелите от сексуално насилие по време на войната.

Тя добави, че за 25 години след войната Косово е напреднало в демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, докато „Сърбия и Русия са останали в своето тъмно минало, което за съжаление продължава дори днес и води само към изолация“.