Реално е избори 2 в 1 на 9 юни, не сме толкова богата страна, за да хвърляме пари през прозореца

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев

Нуждата от промяна на модела на служебното правителство беше обоснована от политическото съгласие, че досегашното положение представляваше един полу-президентски режим на управление, който противоречи на факта, че България е парламентарна република. Конкретните промени, които бяха приети бяха въпрос на компромис, както винаги се случва, за да се осигури мнозинство.

Нашето първоначално предложение – ясно документирано – беше редовният кабинет да бъде преназначаван от президента като служебен, с ограничени правомощия. Това е доминиращият модел в Европа. ГЕРБ и ДПС предложиха друг модел и той беше приет, но това не означава, че не е легитимен модел (например в Гърция премиерът се избира сред само трима души на определени позиции).

Напълно възможно и оправдано е да имаме избори 2 в 1 на 9 юни. Не сме толкова богата страна, за да хвърляме пари през прозореца. Заявките на всички политически сили показват, че е аритметично невъзможно да има правителство с третия мандат. Самоцелното бавене би било безотговорно действие.
Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, а не за конкретна ситуация или конюнктура. Това, което създава дискомфорт е невъзможността да се изработи предвиденият в Конституцията закон за служебното правителство, защото никой не е очаквал, че ГЕРБ и ДПС ще тръгнат да свалят правителството и да ни хвърлят на избори буквално 2-3 месеца след приемането на измененията. Попълването на институциите, изработването и приемането на закони изисква време, изисква разумно и отговорно политическо поведение.